ΑΓΩΓΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Αντιμετωπίζουμε την παιδική παχυσαρκία

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Με τον όρο παχυσαρκία, ορίζουμε την αύξηση του λίπους πάνω από κάποια όρια. Τα όρια αυτά είναι διαφορετικά στους ενήλικες και διαφορετικά στα παιδιά. Η παιδική παχυσαρκία δυστυχώς είναι ένα υπαρκτό γεγονός που εμφανίζεται έντονα και στη χώρα μας και τα τελευταία χρόνια παίρνει διαστάσεις «επιδημίας». Είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την οικογένεια, αλλά έχει μεγαλύτερες διαστάσεις τόσο κοινωνικές όσο και επιστημονικές. Ένα παχύσαρκο παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα εμφάνισης, έλλειψη αυτοεκτίμησης, κοινωνικό αποκλεισμό και το βασικότερο όλων ένα πολύ σοβαρό θέμα υγείας!

Αν μιλώντας για παιδική παχυσαρκία, η εικόνα που έρχεται στο μυαλό μας είναι ένα πολύ παχύ παιδί, τότε έχουμε φτάσει να δούμε το πρόβλημα στο αποτέλεσμά του. Οι αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας δεν είναι μόνο γενετικές αλλά και περιβαλλοντικές. Οπωσδήποτε τα γονίδια είναι αυτά που παίζουν σημαντικό ρόλο στο σωματότυπο του παιδιού μας, αν δηλαδή το παιδί μας έχει την προδιάθεση να γίνει παχύ μεγαλώνοντας ή όχι. Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Είναι και κατά πόσο οι γονείς επιδρούν θετικά ή αρνητικά στον τρόπο διατροφής των παιδιών τους.

Τρώω υγιεινά, σημαίνει πρώτα απ’ όλα αποκτώ μια συγκεκριμένη φιλοσοφία γύρω απ’ τον εαυτό μου και την προστασία του. Ο οργανισμός μας και το σώμα μας είναι δύο στοιχεία φθαρτά γι’ αυτό υποχρεούμαστε αργά ή γρήγορα να αναθεωρήσουμε σε σχέση με συνήθειες που τα θέτουν σε κίνδυνο.

Ένα παιδί είναι σημαντικό να έχει ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει δηλαδή τα γεύματά του να είναι πλήρη και με βασικότερο όλων ένα καλό πρωινό. Μαθαίνουμε στο παιδί μας από μικρή ηλικία των διατροφική αξία των τροφών και δεν το αφήνουμε να «μιζεριάζει» με το φαγητό του, κάνοντάς του χατίρια. Δεν παίζουμε με το φαγητό! Δεν αλλάζουμε το φαγητό του τραπεζιού επειδή απλά δεν του αρέσει και έτσι ενώ για παράδειγμα έχουμε ψάρι, επιλέγουμε να του τηγανίσουμε πατάτες γιατί εκείνο γκρινιάζει….

Είναι βασικό όλοι όσοι ασχολούμαστε με την διατροφή του παιδιού μας να ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες και την ίδια τακτική. Στο παιδί μας ορίζουμε διατροφικούς κανόνες και αυτούς απαιτούμε και από όλους τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν. Για παράδειγμα αν εμείς επιτρέπουμε στο παιδί μας την κατανάλωση γλυκού μία φορά την βδομάδα, ή την μη κατανάλωση αναψυκτικών, το παιδί μας πρέπει να ξέρει ότι αυτό θα ισχύσει σε οποιοδήποτε σπίτι και αν βρεθεί, είτε είναι του παππού και της γιαγιάς ή της θείας, ή ενός φίλου.

Ένα παιδί μπορεί από μικρή ακόμα ηλικία να συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι και να το βοηθήσουμε έτσι να εξοικειωθεί με το σπιτικό φαγητό. Βρίσκουμε έξυπνους τρόπους να το βοηθήσουμε να μάθει να τρώει τα πάντα και δεν καταφεύγουμε σε «εύκολες λύσεις» όπως είναι ένα delivery ή ένα πακέτο τσιπς… Φτιάξτε μαζί του το φαγητό και παράλληλα να του μιλάτε και να του εξηγείτε τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Το παιδί έτσι μαθαίνει μέσω της συμμετοχής του, για τις διάφορες τροφές και εξοικειώνεται μ’ αυτές που δεν γνωρίζει, άρα οι αντιστάσεις του μειώνονται. Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνετε είναι να υποχωρήσετε και να φτιάξετε για το παιδί ξεχωριστό γεύμα
Δεν επιβραβεύουμε σε καμιά περίπτωση κανένα παιδί με γλυκό. Δεν του λέμε μπράβο που έκανες τα μαθήματά σου, δίνοντας του σοκολάτα ή αγοράζοντάς του παγωτό επειδή μάζεψε το δωμάτιό του. Δεν δίνουμε στο παιδί μας «μπισκοτάκι» γιατί γκρινιάζει ή γιατί δεν κάθεται να παίξει στο δωμάτιό του όσο εμείς κάνουμε δουλειά. Το παιδί συνηθίζει στις γλυκαντικές ουσίες και μετά αυτό είναι πολύ δύσκολο να αναιρεθεί.

Το βάρος ενός παιδιού είναι το αποτέλεσμα της δικής μας «δουλειάς». Ένα παιδί δεν παχαίνει από μόνο του. Δεν μαγειρεύει εκείνο το φαγητό του, δεν ψωνίζει εκείνο από το σούπερ μάρκετ. Εμείς είμαστε εκείνοι που ευθυνόμαστε για την κακή ή την καλή διατροφή του. Συνήθως τα παιδιά αντιδρούν αρνητικά σε τροφές όπως είναι τα λαδερά φαγητά, τα λαχανικά, οι σούπες και άλλα. Σε τέτοιου είδους τροφές καλό θα είναι να βάζετε στο πιάτο του μικρές ποσότητες. Καθίστε δίπλα του και εξηγήστε του πόσο σημαντικό είναι να τρώει τα πάντα. Μιλήστε του για τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών με απλά λόγια ώστε να μπορεί να τα κατανοήσει. Επιμείνετε στη θέση σας, παρά τις αντιδράσεις και επιβραβεύστε την δοκιμή.

Ένας γονιός που αφήνει το παιδί του να τρώει ανεξέλεγκτα και καταλήγει να το κάνει από υπέρβαρο έως παχύσαρκο… διαπράττει «έγκλημα».

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...