ΣΠΙΤΙ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Αποκριάτικα έθιμα στην Ελλάδα (2)

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Οι Απόκριες είναι σίγουρα μια περίοδος χαράς, ξενοιασιάς, γέλιου και ευχάριστης διάθεσης. Ειναι η γιορτή των παιδιών και όχι μόνο. Στην Ελλάδα οι Απόκριες γιορτάζονται με διάφορους τρόπους και σε διάφορα μέρη της χώρας μας, αναβιώνουν έθιμα που έχουν τις ρίζες στην αρχαία ΕΛλάδα. Στο άρθρο αυτό, σας δίνουμε μερικά από τα πιο γνωστά έθιμα:

Στην Καστοριά, έχουμε τις «Μπουμπούνες». Οι Μπουμπούνες, είναι ένα προ-χριστανικό έθιμο κατά το οποίο αργά το απόγευμα της Κυριακής της μεγάλης Αποκριάς, οι μεγάλες πλατείες της πόλης γεμίζουν από φωτιές!
Οι μεγαλύτεροι «Μπουμπούνες» θεωρούνται οι φωτιές που ανάβονται στην πλατεία Ντουλτσό και στην πλατεία Ομονοίας. Οι φωτιές στις πλατείες πλαισιώνονται από μεγάλα τραπέζια γεμάτα με παραδοσιακά εδέσματα, ενώ λαϊκές ορχήστρες παίζουν τοπικούς παραδοσιακούς σκοπούς.

Το Γαϊτανάκι. Είναι ίσως ένα από τα ωραιότερα έθιμα της Αποκριάς. Παραδοσιακός χορός που πλαισιώνεται εκτός από το πολύ κέφι και με πολύχρωμες κορδέλες. Το Γαϊτανάκι είναι ένα έθιμο που ήρθε από τους πρόσφυγες του Πόντου και της Μικρά Ασίας.
Ο χορός αυτός στήνεται ως εξής: χρειάζονται βασικά δεκατρία άτομα. Ένας κρατάει στο κέντρο έναν μεγάλο στύλο. Στο πάνω μέρος του στύλου είναι κρεμασμένες δώδεκα πολύχρωμες κορδέλες. Οι κορδέλες αυτές λέγονται «γαϊτάνια». Ο κάθε χορευτής κρατάει από ένα γαϊτάνι και όλοι οι χορευτές χορεύουν μεταξύ τους σε ζευγάρια και τραγουδούν το παραδοσιακό τραγούδι.
Καθώς οι χορευτές χορεύουν και γυρνούν γύρω γύρω από τον στύλο, τόσο οι κορδέλες πλέκονται μεταξύ τους. Ο χορός τελειώνει όταν όλες οι κορδέλες μπλεχτούν τελείως γύρω από τον στύλο και στολιστεί το γαϊτανάκι.

Ο «Καλόγερος» της Δράμας. Ο «Καλόγερος» δηλαδή ο καλός γέρος είναι το παραδοσιακό έθιμο της Δράμας που αναβιώνει στην πόλη την Δευτέρα της Τυρινής. Το έθιμο αυτό έφτασε στην Δράμα, από τους πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Σ’ αυτό το έθιμο συμμετέχουν μεταμφιεσμένοι με κεντρικό χαρακτήρα στην μεταμφίεση τον Καλόγερο. Όλοι οι μεταμφιεσμένοι ξεκινούν από τα σπίτια της πόλης και καταλήγουν στην μεγάλη πλατεία.
Το έθιμο έχει ως εξής: Ο Καλόγερος είναι συνήθως άνδρας ο οποίος φορώντας δέρματα ζώων μεταμφιέζεται σε ζώο. Στη δε ζώνη του έχει κρεμασμένα κουδούνια και ένα εξ αυτών είναι το σύμβολο της γονιμότητας. Οι υπόλοιποι μεταμφιεσμένοι, φορούν καρώ πουκάμισο με μαύρο γιλέκο, φέσι στο κεφάλι και μαύρη σαλταμάρκα. Στη μέση τους φορούν ένα κόκκινο ζωνάρι, ενώ στα πόδια τους τυλίγουν μεγάλα κομμάτια άσπρου υφάσματος.
Όλη αυτή η ομάδα των μεταμφιεσμένων μαζί με μουσικούς που τους πλαισιώνουν και παραδοσιακά όργανα όπως είναι η θράκικη λίρα, το τύμπανο, η γκάιντα επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού. Ο Καλόγερος χτυπά τις πόρτες με το κουδούνι του που συμβολίζει τη γονιμότητα και εύχεται στους νοικοκύρηδες να έχουν καλή χρονιά. Η οικοδέσποινα του κάθε σπιτιού ρίχνει πάνω στον Καλόγερο ένα μίγμα δημητριακών που παράγει ο τόπος.
Στη συνέχεια αφού η ομάδα επισκεφτεί όλα τα σπίτια του χωριού καταλήγει με τους υπόλοιπους κατοίκους στην πλατεία. Εκεί διεξάγεται ένας αγώνας μεταξύ των νέων (που συμβολίζουν την άνοιξη) και των μεσήλικων (που συμβολίζουν τον χειμώνα).
Ακολουθεί η αναπαράσταση του οργώματος και της σποράς, όπου ολοι οι κάτοικοι είναι σοβαροί, οι μεταμφιεσμένοι υποδύονται τους αγρότες που οργώνουν ενώ ο Καλόγερος κατευθύνει το άροτρο. Ακολουθεί και η εικονική σπορά.
Το έθιμο ολοκληρώνεται με τον εικονικό θάνατο του Καλόγερου. Οι μεταμφιεσμένοι του προσφέρουν τρεις μπουκιές φαγητό και στην συνέχεια τον σκοτώνουν. Αφού τον σύρουν στη συνέχεια πάνω στο σημείο που προηγουμένως όργωναν και έσπερναν, τον ραντίζουν με νερό και εκείνος «ανασταίνεται».
Αφού ολοκληρωθεί το έθιμο, όλοι οι κάτοικοι του χωριού, χορεύουν και τραγουδούν πάνω στην οργωμένη και σπαρμένη γη!!

Διαβάστε επίσης και το άλλο άρθρο μας με τα έθιμα της χώρας μας που θα βρείτε επίσης στην κατηγορία Σπίτι, με τίτλο “Αποκριάτικα έθιμα στην Ελλάδα”!!!

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...