ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - 3 ΣΧΟΛΙΑ

Δομή του ανθρώπινου οργανισμού!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από τον σκελετό, το μυϊκό σύστημα, το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό – ουροποιητικό, το πεπτικό, το λεμφικό, το νευρικό, τους αδένες και τα αισθητήρια όργανα.

Αναλυτικά τα μέρη του οργανισμού μας, περιγράφονται ως εξής:

Σκελετός: Ο ανθρώπινος σκελετός αποτελείται από οστά, που άλλα είναι συναρμολογημένα μεταξύ τους με τρόπο τέτοιο ώστε να κινούνται, όπως συμβαίνει με τα χέρια και τα πόδια μας και άλλα για να μένουν ακίνητα, όπως συμβαίνει με τα οστά του κρανίου μας. Τα οστά μας δεν είναι ορατά και αυτό γιατί καλύπτονται από σάρκα και δέρμα. Ο ανθρώπινος σκελετός αποτελείται από το κεφάλι, την σπονδυλική στήλη, το θώρακα, τη λεκάνη, τα άνω άκρα (χέρια) και τα κάτω άκρα (πόδια).

Μυϊκό σύστημα: Το μυϊκό σύστημα αποτελείται από το σύνολο των μυών του ανθρωπίνου σώματος. Για παράδειγμα ένας μυς είναι και το «ποντίκι» το οποίο λέμε απλά και το έχουμε όλοι στο μπράτσο μας. Οι μυς είναι εκείνοι που καλύπτουν τα κόκαλα και τα διαστήματα ανάμεσα στα κόκαλα και τα κινούν. Οι μυς είναι εκείνοι που δίνουν και στο ανθρώπινο σώμα την ελαστικότητα που έχει.

Κυκλοφορικό σύστημα: Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από το σύνολο των οργάνων εκείνων μέσα στα οποία κυκλοφορεί το αίμα μας. Τα όργανα τα οποία αποτελούν το κυκλοφορικό μας σύστημα είναι, η καρδιά, οι αρτηρίες, οι φλέβες και τα τριχοειδή αγγεία. Η καρδιά μας που βρίσκεται στο θώρακα ανάμεσα στους πνεύμονες, στέλνει μέσω των αρτηριών το αίμα σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Οι φλέβες επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά και έτσι γίνεται η κυκλοφορία.

Αναπνευστικό και ουροποιητικό σύστημα: Το αναπνευστικό μας σύστημα αποτελείται από το στόμα και την μύτη, τα δύο όργανα με τα οποία αναπνέουμε (εισπνέουμε και εκπνέουμε), το λάρυγγα, την τραχεία, τους βρόγχους (αριστερό και δεξιό) και τους πνεύμονες (αριστερό και δεξιό). Ο λάρυγγας και η τραχεία βρίσκονται μέσα στον λαιμό μας. Οι βρόγχοι και οι πνεύμονες βρίσκονται μέσα στο θώρακα. Η αποστολή του αναπνευστικού μας συστήματος, είναι να φέρνει το οξυγόνο του αέρα που αναπνέουμε μέσα στο αίμα και να παίρνει από αυτό το διοξείδιο του άνθρακα. Το ουροποιητικό σύστημα τώρα, αποτελείται από τους δύο νεφρούς, τους δύο ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη στην οποία καταλήγουν οι ουρητήρες και την ουρήθρα από την οποία βγαίνουν τα ούρα. Μέσω των ούρων αποβάλλονται από τον οργανισμό μας, όλα τα περιττά υγρά και οι άχρηστες ουσίες που παράγονται.

Πεπτικό σύστημα: Το πεπτικό μας σύστημα έχει σαν «αποστολή» του να ρυθμίζει το πρώτο μέρος της διατροφής μας. Το μάσημα δηλαδή των τροφών, τη πέψη, την χώνεψή τους και την απορρόφηση των χρήσιμων συστατικών τους. Συμπληρώματα του πεπτικού συστήματος, αποτελούν το συκώτι και το πάγκρεας τα οποία έχουν σαν «αποστολή» τους να μεταβάλλουν τα απορροφηθέντα αυτά χρήσιμα συστατικά των τροφών μας σε ουσίες όμοιες με τα συστατικά του οργανισμού μας. Τα όργανα που αποτελούν το πεπτικό μας σύστημα είναι, το στόμα, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο. Οι τροφές που καταναλώνουμε, αρχικά μασώνται από το στόμα μας και από εκεί αφού περάσουν από τον οισοφάγο καταλήγουν στο στομάχι μας, όπου εκεί αρχίζει η πέψη. Έπειτα περνάνε στο λεπτό έντερο όπου κρατούνται τα χρήσιμα συστατικά για τον οργανισμό μας, ενώ στο παχύ έντερο καταλήγουν τα άχρηστα συστατικά των τροφών τα οποία θα αποβληθούν από τον οργανισμό μας μέσω των κοπράνων.

Λεμφικό σύστημα: Το λεμφικό μας σύστημα έχει σχέση με τους λεμφαδένες, τους αδένες δηλαδή που βρίσκονται σε πολλά σημεία και κυρίως στους βουβώνες, δηλαδή μπροστά στους μηρούς, στις μασχάλες, στην κοιλιά και στο θώρακα. Λεμφαδένες επίσης είναι και οι αμυγδαλές μας. Το λεμφικό σύστημα έχει σχέση με το κυκλοφορικό.

Νευρικό σύστημα: Το νευρικό μας σύστημα, αποτελείται από τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Ο εγκέφαλός μας βρίσκεται στο κεφάλι και ο νωτιαίος μυελός μέσα σ’ έναν μακρύ σωλήνα που σχηματίζουν τα κόκαλα της σπονδυλικής στήλης. Από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό βγαίνουν όλα τα νεύρα τα οποία με άπειρες διακλαδώσεις τυλίγουν όλα τα κύτταρά μας. Με την βοήθεια των διαφόρων αυτών νεύρων γίνονται και όλες οι ανθρώπινες λειτουργίες, όπως η σκέψη, η κίνηση, η ομιλία, η ακοή κ.λ.π. Συγκεκριμένα με τον εγκέφαλό μας, σκεπτόμαστε και αισθανόμαστε.

Αδένες: Οι αδένες είναι εκείνοι εκκρίνουν τις «ορμόνες» όπως λέμε. Είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία του οργανισμού μας και η λειτουργία τους είναι πολύ σπουδαία. Οι εκκρίσεις τους, οι ορμόνες δηλαδή είναι υπαίτιες για διάφορα πράγματα στη ζωή μας, όπως για παράδειγμα είναι και η διαμόρφωση του φύλλου. Από το είδος δύο αδένων για παράδειγμα, εάν δηλαδή είναι όρχεις ή ωοθήκες, εξαρτάται το αν είναι κανείς άνδρας ή γυναίκα.

Αισθητήρια όργανα: Είναι τα όργανα εκείνα τα οποία με την βοήθεια των νεύρων μας βοηθούν να αντιληφθούμε τον εξωτερικό κόσμο. Αυτά είναι, τα μάτια, η μύτη, τα αφτιά, η γλώσσα και το δέρμα πάνω στο οποία καταλήγουν διάφορα νεύρα. Μέσω του δέρματος αλλά και των νεύρων που απολήγουν σ’ αυτό μπορούμε να καταλάβουμε το κρύο, την ζέστη, τον πόνο, την υφή των πραγμάτων κ.ο.κ.

εκτυπώστε το άρθρο

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. geia

    buehhhhhhh ma name is dfnbaejridbflEFB

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...