ΣΠΙΤΙ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Εκλογικό δικαίωμα!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Από την αρχαία Ελλάδα ως την σύγχρονη, η εκλογή δεν ήταν μόνο δικαίωμα των πολιτών αλλά και υποχρέωση μαζί. Φανερά ή μυστικά, δια βοής, με ανάταση του χεριού, με όστρακα ή με ψηφοδέλτια, Έλληνες πολίτες καλούνταν τότε και τώρα να επιλέξουν με συνείδηση και να αποφασίσουν για το μέλλον του τόπου.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το εκλογικό δίκαιο της χώρας, η ψηφοφορία καθιερώθηκε ως μυστική, για τις κοινοτικές εκλογές από το 1912 και για τις βουλευτικές από το 1923.

Σε κοινωνίες δημοκρατικά αναπτυγμένες, με πολίτες ενεργούς, νοήμονες και κοινωνικά και πολιτικά υπεύθυνους, η διαδικασία της εκλογής είναι ευκαιρία για λήψη θέσης και η αναγκαιότητα συμμετοχής ύψιστης εθνικής σημασίας. Ο λαός αποφασίζει και επιλέγει τους ηγέτες του και φιλοδοξεί σε μια διακυβέρνηση που θα δικαιώσει αυτή την επιλογή.

Η γνώση, η διαρκής ενημέρωση, το ενδιαφέρον για τα κοινά μα πάνω απ΄όλα η εμπειρία, καθορίζουν κάθε φορά το εκλογικό αποτέλεσμα που είναι ικανό μέσα από γενναίες αλλαγές να φωτογραφίσει τις ανάγκες της κοινωνίας και των μελών της. Κάθε ιστορική εποχή, καθιερώνει δικές της αξίες, εμφανίζει δικά της δεδομένα κι απαιτεί από τους λαούς συγκεκριμένη στάση. Η τακτή «πρόκληση – πρόσκληση » των ενήλικων πολιτών για πολιτική απόφαση είναι η μόνη ικανή να επισφραγίσει ή να ανατρέψει το όποιο σχέδιο και να  οργανώσει πορεία ανάπτυξης μέσα στην κοινωνία για το σύνολο των μελών της.

Η άσκηση ή όχι του εκλογικού μας δικαιώματος μας καθιστά εντός ή εκτός της λήψης αποφάσεων και για κάθε αποτέλεσμα από ‘κει και πέρα, λιγότερο ή περισσότερο συνυπεύθυνους στην επίτευξη στόχων, στην υπεράσπιση λοιπών δικαιωμάτων και στην διατήρηση βασικών αρχών της δημοκρατίας.

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...