ΣΠΙΤΙ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Ελληνικά νησιά & καλοκαιρινοί μεζέδες!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Το καλοκαίρι, η θάλασσα, οι διακοπές.. ανοίγουν την όρεξη! Όσο και αν θέλουμε να προσέξουμε την διατροφή μας, το καλοκαίρι είναι μια εποχή που χαρακτηρίζεται για την χαλαρή της διάθεση. Οι καλοκαιρινές μας διακοπές, όπου και αν είναι αυτές, μας δημιουργούν την περιέργεια να δοκιμάσουμε και να γευτούμε τοπικές γεύσεις και συνταγές του κάθε νησιού. Τα ελληνικά νησιά άλλωστε, φημίζονται για την παραδοσιακή τους κουζίνα και τους ξεχωριστούς θαλασσινούς μεζέδες τους και όχι μόνο…

Αν επιλέξετε την Κρήτη φέτος, για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, τότε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τον κρητικό παραδοσιακό ντάκο, που είναι σαλάτα με κρητικό παξιμάδι, ντομάτα και μυζήθρα. Άλλα παραδοσιακά εδέσματα, είναι οι σφακιανές πίτες και οι σαρικόπιτες, που και οι δύο είναι πίτες γεμισμένες με μυζήθρα και περιχυμένες με μέλι. Τέλος ένα ακόμα παραδοσιακό κρητικό φαγητό, είναι και οι μπουμπουριστοί χοχλιοί. Αυτοί δεν είναι άλλοι, από τα γνωστά μας σαλιγκάρια όπου είναι τηγανιτά με δεντρολίβανο και σβησμένα με καλό κρητικό κρασί.

Αν ο καλοκαιρινός σας προορισμός είναι η Πάρος, τότε να δοκιμάσετε τις παραδοσιακές γλυκές πίτες του νησιού, αλλά και τα μοναδικά γεμιστά καλαμάρια. Επίσης αν σας προτείνουν μια γούνα…μην αγχωθείτε. Δεν πρόκειται να την φορέσετε αλλά να την φάτε. Η «γούνα» στην Πάρο, δεν είναι άλλο παρά ψητό σκουμπρί.

Ένας ακόμη καλοκαιρινός προορισμός για τους καλοφαγάδες, είναι και η Κέρκυρα. Εκεί δοκιμάστε, στραπατσάδα που είναι αυγά με ντομάτες, παστιτσάδα που είναι μοσχαράκι κοκκινιστό που συνήθως συνοδεύεται με μακαρόνια ή χυλοπίτες, τσιγαρέλι όπου είναι λάπατα, φουρνέλι, σέσκλα και σκαντζίκι όλα μαζί μπερδεμένα στο τηγάνι με κρεμμύδι και ντομάτα, άρτιος μεζές για χταποδάκι ή σαρδέλα στα κάρβουνα και μπουρδέτο που δεν είναι άλλο, από μια πηχτή πεντανόστιμη ψαρόσουπα. Η Κέρκυρα όμως φημίζεται και για την ζαχαροπλαστική της. Μοναδικά γλυκά κουταλιού σε απίθανες γεύσεις, όπως είναι το ντοματάκι, το κουμ κουάτ, το περγαμόντο και άλλα. Φεύγοντας απ’ το νησί μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μαντολάτα και παστέλια.

Αν επιλέξετε οι φετινές σας διακοπές να είναι στην Άνδρο, τότε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε γαυράκι με ντομάτα στον φούρνο, αλλά και το παραδοσιακό βολάκι. Αυτό είναι αλμυρό τυρί που έχει ξεραθεί στον ήλιο. Ένα ακόμα παραδοσιακό φαγητό είναι και η φρουταλιά, ομελέτα δηλαδή φτιαγμένη από αυγά, πατάτες, λουκάνικα, γάλα και τυρί. Τέλος φέρτε πίσω μαζί σας τα γνωστά αμυγδαλωτά της Άνδρου.

Φτάνοντας με το καράβι στην Χίο, δοκιμάστε σίγουρα τις παραδοσιακές «παστελαριές», που είναι ξερά σύκα, αλλά και τα περίφημα ανατολίτικα στριφτάρια. Αν βρεθείτε στις ταβέρνες της βόρειας κυρίως χώρας, τότε σίγουρα γευτείτε τα χερίσια μακαρόνια, τα οποία φτιάχνονται με παραδοσιακή συνταγή. Ότι πάντως και αν δοκιμάσετε, συνοδεύστε το με χιώτικο ουζάκι. Μην ξεχάσετε να μασουλήσετε και την μαστίχα Χίου.

Αν πάλι επιλέξετε την Κεφαλονιά, τότε δοκιμάστε σίγουρα τα «μπουρμπουρέλια». Τα μπουρμπουρέλια, είναι μια σούπα από φακές, ρεβίθια, κουκιά, καλαμπόκι και σιτάρι. Σίγουρα δοκιμάστε την περίφημη κεφαλονίτικη κρεατόπιτα αλλά και την ριγανάδα που είναι χωριάτικο ψωμί με ντομάτα, ρίγανη, λάδι και αλάτι. Μια ακόμα παραδοσιακή σούπα της Κεφαλονιάς, είναι και η σύβραση.

Ακόμα ένα όμορφο ελληνικό νησί, είναι και η Σάμος. Αν ο προορισμός σας, είναι εκεί, τότε θα δοκιμάστε σίγουρα κατσικάκι. Το σαμιώτικο κατσικάκι μαγειρεύεται ξεχωριστά σε όλες τις εκδοχές. Άλλο παραδοσιακό έδεσμα, είναι και τα μπουρεκάκια, τα οποία σε αντίθεση με τα γνωστά μας μπουρέκια, μαγειρεύονται με κίτρινη κολοκύθα, ντόπιο τυρί, κανέλα και μυρωδικά. Όλα αυτά τα υλικά τυλίγονται σε παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο. Κάτι που σίγουρα μπορείτε να φέρετε μαζί σας από την Σάμο, είναι ντόπιο καλλυντικό σαπούνι.

Πολλοί επιλέγουν σαν καλοκαιρινό τους προορισμό, την Μύκονο. Εκεί δοκιμάστε τοπικά τυριά, όπως είναι η κοπανιστή αλλά και το ξινότυρο. Η κοπανιστή φτιάχνεται από νωπό αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, που το αφήνουν να ωριμάσει πολλούς μήνες, ενώ ζυμώνεται πολλές φορές. Ένας μυκονιάτικος μεζές είναι και η μόστρα με κοπανιστή. Το ξινότυρο, είναι η γνωστή μας ξινομυζήθρα με την διαφορά όμως ότι αυτό αφήνεται να ξεραθεί για πολλές βδομάδες μέχρις ότου γίνει σκληρό σαν πέτρα. Περίφημα είναι και τα μυκονιάτικα αμυγδαλωτά. Στην Μύκονο, πλάθονται σε στενόμακρο σχήμα, όπου αφού ψηθούν στον φούρνο, πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη.

Ένας ακόμα πανέμορφος καλοκαιρινός προορισμός, είναι και η Ρόδος. Εκεί δοκιμάστε κατσικάκι στον φούρνο, με ρεβίθια, φασόλια και πατάτες. Από τα γλυκά του νησιού, γευτείτε τα «μελεκούνια», που είναι παστέλια, αλλά και τα «μοσχοπούγκια» που είναι και αυτά αμυγδαλωτά με ή χωρίς φύλλο. Από τα τοπικά ροφήματα, οπωσδήποτε δοκιμάστε το κοριαντολίνο, το οποίο είναι λικέρ φτιαγμένο από 7 βότανα.

Ακόμα ένα μεγάλο νησί, πολύ όμορφο που ενδείκνυται και αυτό για καλοκαιρινές διακοπές, είναι και η Σαντορίνη. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή τους φάβα, τους ντοματοκεφτέδες αλλά και το αρνάκι με μελιτζάνες. Όσο και αν μείνετε στο νησί, σίγουρα απολαύστε το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης.

Αν το δικό σας καράβι, σας αφήσει στην Τήνο, τότε και εκεί έχετε πολλές επιλογές φαγητού. Γνωστό έδεσμα είναι η «λούζα», ένα τοπικό έδεσμα που φτιάχνεται από χοιρινό. Ακόμα δοκιμάστε και μια περίεργη συνταγή που είναι «αγκινάρες ομελέτα» αλλά και τοπικά παραδοσιακά γλυκά, όπως είναι γλυκά ξεροτήγανα, γλυκές τυρόπιτες και μπεζέδες. Προμηθευτείτε για να φέρετε μαζί σας πίσω… διάφορα τοπικά τυριά από το σύγχρονο τυροκομείο του νησιού.

Ένας άλλος καλοκαιρινός προορισμός αλλά και χώρος θρησκευτικής κατάνυξης, είναι και η Πάτμος. Στην Πάτμο, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορα παστά όπως κολιός, σαβρίδι και μένουλα, χταποδοπίλαφο και καλαμάρι γεμιστό, αλλά και χταπόδι κρασάτο με γλυκοπατάτα. Ένα τοπικό ξεχωριστό ποτό, είναι η «αλισφακιά».

Αν η επιλογή σας για φέτος, είναι ένα μακρινό νησί της άγονης γραμμής, τότε ένας καλός προορισμός είναι και η Αμοργός. Τοπικά εδέσματα, είναι τα «μεθυσμένα αμοργιανά», η «αμοργιανή μελιτζάνα», το «αμοργιανό πατατάτο» και η ψημένη ρακί. Τα μεθυσμένα αμοργιανά, είναι τυλιχτά γλυκά γεμιστά με μαρμελάδα και πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη. Η αμοργιανή μελιτζάνα, κυκλοφορεί στα περισσότερα ταβερνάκια και είναι η γνωστή μας τηγανιτή μελιτζάνα, αλλά με ξινομυζήθρα. Το αμοργιανό πατατάτο είναι κατσικίσιο κρέας κατσαρόλας με πατάτες. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, βάλτε οπωσδήποτε στην βαλίτσα σας ψημένη ρακί. Η ψημένη ρακί, άλλωστε είναι ένα ποτό που μπορεί κανείς να βρει μόνο στην Αμοργό.

Ακόμα ένα όμορφο νησί, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, είναι και η Αστυπάλαια. Εκεί, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή τους κακαβιά και τους χταποδοκεφτέδες. Ακόμα ένα ωραία έδεσμα, είναι και τα πουγκιά (τυρόπιτες με μέλι), αλλά και τα «αρντιστά» που είναι φακές με τριμμένη ζύμη. Υπέροχη είναι και η γλυκιά μπουγάτσα που φτιάχνουν στον Πέρα Γιαλό.

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...