ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Ερωτική έλξη και γνωριμία!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Ερωτική έλξη και γνωριμία!

Η Ερωτική Έλξη

«Οι ιστορίες αγάπης έχουν τόσο καταχραστεί τη δύναμη του βλέμματος  που αυτό αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία. Λίγοι άνθρωποι τολμούν πλέον να πουν ότι δύο άτομα ερωτεύτηκαν επειδή απλά κοίταξαν το ένα το άλλο. Όμως ,αυτός είναι ο μόνος τρόπος που η ερωτική έλξη ξεκινά, μόνο αυτός.»  Βίκτωρ Ουγκώ, Οι Άθλιοι

Η ερωτική έλξη αποτελεί τη βάση της δημιουργίας ερωτικών σχέσεων και συνήθως οδηγεί σε συναισθήματα έντονης ερωτικής επιθυμίας. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης εμπειρίας είναι τα έντονα συναισθήματα, η έντονη επιθυμία συνεύρεσης με τον άλλο και η εναλλαγή μεταξύ ευτυχίας και απόγνωσης. Κάποια επιπλέον χαρακτηριστικά είναι η εμμονή για το άλλο άτομο και η εξειδανίκευσή του καθώς επίσης και η έντονη επιθυμία των ατόμων να γνωριστούν σε βάθος. Η ερωτική έλξη, στην αρχή της επαφής, εκφράζεται ασυνείδητα και ανεξέλεγκτα μέσω της γλώσσας του σώματος, με διεύρυνση στις κόρες των ματιών, με ένταση του μυϊκού συστήματος του προσώπου και του σώματος, με προσπάθεια μείωσης της απόστασης και με αύξηση του ρυθμού των απτικών επαφών.

Η ενδυνάμωση της ερωτικής έλξης που νιώθουμε για κάποιον/α εξαρτάται από το κατά πόσο μας δίνονται ευκαιρίες να τον/την συναντήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε μαζί του/της, από τον βαθμό στον οποίο θεωρούμε ότι αυτός/ή προέρχεται από το ίδιο κοινωνικό περιβάλλον με εμάς (και συνεπώς μας μοιάζει) καθώς και από τη φυσική του/της εμφάνιση. Διαφορετικοί είναι οι παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στη μετάβαση από την ερωτική έλξη που νιώθουμε για κάποιο άτομο, στη δημιουργία, μιας ερωτικής σχέσης μαζί του. Πιο συγκεκριμένα, η επιβεβαίωση των απόψεών μας στο πρόσωπο εκείνου/ης που μας ενδιαφέρει, οι ικανότητές του/της ή τουλάχιστον, οι ικανότητας που του/της αποδίδουμε (πχ. το να είναι κάποιος έξυπνος, ικανός σε κάποια θέματα, επικοινωνιακός), τα κοινά στοιχεία και χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του/της καθώς και αυτό το κάτι διαφορετικό, αυτό το κάτι ξεχωριστό που φέρνει ο καθένας στην σχέση (και έχει σαν αποτέλεσμα ο ένας να μαθαίνει από τον άλλο), κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ενδεχόμενη δημιουργία μιας ερωτικής σχέσης.

Η Γνωριμία

«Ο νέος άνθρωπος γνωρίζει μόνον ελλιπώς τόσο τον εαυτό του όσο και τον άλλο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γνωρίζει σε ικανοποιητικό βαθμό ούτε τα κίνητρα τα δικά του ούτε τα κίνητρα του άλλου.» Καρλ Γιουνγκ

Η ερωτική έλξη είναι βασικός παράγοντας για να έρθουν κοντά ένας άνδρας και μια γυναίκα, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για τη δημιουργία μιας πιο ουσιώδους σχέσης που ενδεχωμένως να οδηγήσει στο γάμο και τη δημιουργία οικογένειας. Κάθε νεαρό ζευγάρι θα πρέπει να περάσει από τη λεπτή και δύσκολη περίοδο της γνωριμίας. Κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι αναγκαίο για τα νεαρά ζευγάρια να συζητούν με ειλικρίνια, χωρίς υποκρισία. Έτσι, θα μπορέσουν να αντιληφθούν τις τυχόν ασυμφωνίες τους έγκαιρα, πριν αυτές καταστούν αγεφύρωτες. Έτσι, αποφεύγεται η ένωση δυο ανθρώπων που ουσιατικά δεν ταιριάζουν.

Ένα χαρακτηριστικό σφάλμα των νεαρών ατόμων στην αρχή της σχέσης τους, είναι η έντονη ανάγκη τους να νιώσουν αρεστοί στον σύντροφό τους. Έτσι, συμφωνούν ή αποδέχονται χαρακτηριστικά και εκδηλώσεις του άλλου τα οποία αργότερα θα απορρίψουν και θα αντιμάχονται. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σχέσης με βασικά χαρακτηριστικά την έλλειψη συνέπειας και σταθερότητας. Ένα επιπλέον σφάλμα που κάνουν αρκετά νεαρά άτομα είναι ότι θεωρούν βασικό κριτήριο για τη δημιουργία μιας σχέσης το «ταίριασμα» στον γενετήσιο τομέα. Το συγκεκριμένο βέβαια, δεν αποτελεί εχέγγυο ότι δύο άτομα ταυτίζονται και σε ένα σύνολο άλλων, προσωπικών χαρακτηριστικών.

Η ερωτική έλξη μπορεί να ενώσει  δυο ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να ταιριάζουν και ως σύντροφοι. Ένα άτομο είναι δυνατό να έλκεται ερωτικά από πολλούς. Για να δημιοργηθεί όμως μια ικανοποιητική σχέση μεταξύ δύο αγνώστων κατά βάση ατόμων, απαιτείται το συντέριασμα και σε πολλές άλλες πτυχές της προσωπικότητας.

Η Κατρίν Μπενσαΐντ, γαλλίδα ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια, δίνει μια αρκετά ρομαντική αλλά ταυτόχρονα, εύστοχη περιγραφή στο βιβλίο της «η Τέχνη του ν’Αγαπάς» για την έννοια της γνωριμίας. Γνωριμία, γράφει, είναι μια λέξη που ο καθένας τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Είναι ένα πεδίο συγκέντρωσης όλων των ελπίδων, ένα πεδίο ανοιχτό σε όλες τις πιθανότητες, ένα ξεκίνημα προς την αναζήτηση του άλλου για να ανακαλύψουμε καλύτερα τον εαυτό μας και, μέσα από το αιώνιο παιχνίδι του καθρέπτη, μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας μέσα από την αγάπη που αισθανόμαστε για τον άλλο.

Βιβλιογραφία

Κοκκινάκη, Φ., 2006, Κοινωνική Ψυχολογία, Εισαγωγή στη Μελέτη της Κοινωνικής Συμπεριφοράς, Τυπωθήτω

Κυριακίδης, Α., Π., 2000, Η Οικογενειακή Σχέση, Ελληνικά Γράμματα

Παπαδάκη – Μιχαηλίδη, Ε., 1995, Η Σιωπηλή Γλώσσα των Συναισθημάτων – Η Μη Λεκτική Επικοινωνία στις Διαπροσωπικές Σχέσεις, Ελληνικά Γράμματα

Bensaid, C., 1996, Η τέχνη του να αγαπάς, Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη

Hewstone, M., &, Stroebe, W., 2007, Εισαγωγή στην Κοινωνική Ψυχολογία, Εκδόσεις Παπαζήση

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...