ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - 2 ΣΧΟΛΙΑ

Εφηβικά συμπτώματα!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Η εφηβεία αποτελεί ίσως την σπουδαιότερη μεταβατική περίοδο του ανθρώπου, καθώς επιβεβαιώνει την σημαντικότερη λειτουργία μας, αυτή της αναπαραγωγής.

Κατά την περίοδο της εφηβείας, ο ανθρώπινος οργανισμός, υφίσταται τις γνωστές σε όλους μας αλλαγές. Τι ακριβώς όμως είναι αυτές και πως αναγνωρίζονται από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τους γονείς τους;

ΑΓΟΡΙΑ

–          Σταδιακή τριχοφυΐα στην περιοχή του εφηβαίου, στις μασχάλες και στο πρόσωπο.

–          Περισσότερη μυϊκή μάζα.

–          Απότομη αύξηση του ύψους.

–          Αλλαγή στην φωνή, γίνεται πιο βραχνή – αντρική.

–          Αύξηση του μεγέθους του πέους και των όρχεων και προετοιμασία για σπερματογένεση.

–          Ονειρώξεις.

–          Ακμή.

–          κ.α

ΚΟΡΙΤΣΙΑ

–          Έναρξη της έμμηνου ρήσης.

–           Αύξηση του λίπους στο σώμα.

–          Αλλαγές στον μεταβολισμό.

–          Αλλαγές στο σχήμα του σώματος – γίνεται σταδιακά πιο γυναικείο.

–          Αύξηση του στήθους.

–          Σταδιακή τριχοφυΐα σε εφήβαιο, μασχάλες.

–          Αλλαγή στην φωνή – σταθεροποιείται σε πιο γυναικεία χροιά.

–          Μειωμένη αύξηση ύψους.

–          Ακμή.

–          κ.α

Η περίοδος κατά την οποία ο/η έφηβη καλείται να οικειοποιηθεί το σύνολο των παραπάνω αλλαγών, είναι μια περίοδος δύσκολη και συχνά τραυματική. Το μέχρι χθες παιδί, βλέπει τον εαυτό του να μεταμορφώνεται σε έναν άλλο εαυτό, ξένο και νιώθει πως δεν τον αναγνωρίζει ούτε είναι έτοιμο να τον διαχειριστεί.

Η εφηβεία συνοδεύεται από αλλαγές στην συμπεριφορά, κυκλοθυμία, ευερεθιστότητα, εκνευρισμό, θυμό, άγχος, φόβο. Η μεταμόρφωση προς την ενηλικίωση σε συνδυασμό με έναν καταιγισμό ορμονών μετατρέπει το δικό μας παιδί, σε ένα εκρηκτικό «άλλο» άνθρωπο.  Γίνεται αντιδραστικό προς τους γονείς, αρνητικό συχνά και κλείνεται περισσότερο στον εαυτό του. Αντικοινωνικές συμπεριφορές και αδιάφορες εν γένει είναι και αυτές συχνές.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σύνολο ενδοκρινικών, συναισθηματικών, νοητικών και κοινωνικών αλλαγών, τις οποίες περνά ο κάθε έφηβος, και η πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές δεν είναι μικρή. Οι κυριότερες από αυτές, είναι η χρήση τοξικών ουσιών, η κατάθλιψη, νευρική ανορεξία ή βουλιμία, παραβατικές συμπεριφορές και διαταραχές στην γνωστική λειτουργία.

Αυτό που χρειάζεται και μπορούμε εύκολα να κάνουμε για να βοηθήσουμε το δικό μας παιδί, είναι να σταθούμε δίπλα του με κατανόηση, υπομονή και σταθερότητα. Να σεβαστούμε τον αγώνα που κάνει να βρει, σ΄αυτό που του συμβαίνει, την δική του ταυτότητα και να το βοηθήσουμε με όλα τα μέσα, να δομήσει μια εικόνα που θα μπορεί να την υπερασπιστεί.

Έχει σημασία να θυμόμαστε πως ο έφηβος «παλεύει» στην φάση αυτή με τον εαυτό του επί της ουσίας και όχι με τους άλλους. Προσπαθεί να αυτό-προσδιοριστεί και στο βάθος, μας έχει ανάγκη κάπου εκεί, σαν σταθερά σημεία αναφοράς.

εκτυπώστε το άρθρο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ελλη

    Η εφηβεία είναι ζόρικη.Την περναμε τωρα με την κόρη μου και αυτά που διάβασα με βοήθησαν να καταλάβω γιατί ορισμένες φορες γίνεται τοσο διαφορετικη.Αρνειται να μεγαλώσει και μου λεει συνεχεια πως θελει να μείνει μικρή.

  2. Anonymous

    το παιδι μου ειναι 13 και εχει υψος 1,57
    λετε να μεινει κοντουλα?

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...