ΣΠΙΤΙ - 2 ΣΧΟΛΙΑ

Η Κυρά Σαρακοστή!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Η Κυρά Σαρακοστή, είναι ένα έθιμο που διατηρείται ακόμα και σήμερα, και υπάρχει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η Κυρά Σαρακοστή, είναι ένα ξεχωριστό ημερολόγιο που μετρά τις μέρες της Σαρακοστής ως την Κυριακή του Πάσχα.

Συνήθως την συναντάμε σε χάρτινες ζωγραφιές, ενώ σε άλλες περιοχές πάλι, είναι κατασκευασμένη από ζυμάρι, το οποίο και έφτιαχναν από νερό, αλάτι και αλεύρι. Η Κυρά Σαρακοστή, είναι γυναίκα με σταυρωμένα χέρια λόγω προσευχής, και χωρίς στόμα αφού δεν μπορεί να φάει γιατί νηστεύει και με έναν σταυρό στο μέτωπο. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα, είναι τα επτά της πόδια. Αυτά είναι επτά, γιατί συμβολίζουν τις 7 εβδομάδες της Σαρακοστής μέχρι το Πάσχα. Το έθιμο λέει, ότι κάθε Σάββατο κόβουμε και από ένα πόδι της, έτσι ώστε το τελευταίο Σάββατο που είναι και το Μεγάλο, θα έχουμε φτάσει στο Πάσχα. Το τελευταίο πόδι, που κοβόταν συνήθως το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο. Εκείνος που θα έβρισκε λοιπόν αυτό το «τυχερό σύκο» θα είχε και τύχη για την υπόλοιπη χρονιά.

Το τραγούδι της Κυράς Σαρακοστής είναι:

Την Κυρά Σαρακοστή, που ναι έθιμο παλιό

οι γιαγιάδες μας, την έφτιαχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι της σταυρό

μα το στόμα της ξεχνούσαν, γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες, τις μετρούσαν με τα πόδια της τα επτά

έκοβαν ένα τη βδομάδα, μέχρι να’ ρθει η Πασχαλιά!

εκτυπώστε το άρθρο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Anonymous

    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  2. 175

    η καλυτερη γιορτη

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...