ΣΠΙΤΙ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Η νηστεία της Σαρακοστής

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Η Σαρακοστή, είναι η αρχαιότερη περίοδος νηστείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Το όνομά της το πήρε από την διάρκεια της νηστείας που είναι 40 ημέρες.

Η Μεγάλη Σαρακοστή, είναι η περίοδος που οι πιστοί προετοιμάζονται για την Ανάσταση του Χριστού. Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου. Η Κυριακή των Βαϊων είναι η τελευταία μέρα αυτής της περιόδου. Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι η Μεγάλη Βδομάδα, ή διαφορετικά η εβδομάδα των Παθών, όπου και αυτή είναι περίοδος νηστείας. Αν προστεθούν λοιπόν και αυτές οι μέρες της Μεγάλης Βδομάδας, η διάρκεια της νηστείας ορίζεται στις πενήντα μέρες.

Τι επιτρέπεται να τρώμε την περίοδο της νηστείας; Γενικά σε όλη την διάρκεια της Σαρακοστής επιτρέπεται να τρώμε τροφές που δεν περιέχουν αίμα. Για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπεται να τρώμε κρέας και ψάρια. Αντίθετα μπορούμε να καταναλώνουμε χταπόδι και θαλασσινά. Όλη αυτήν την περίοδο τα λαχανικά και τα λαδερά φαγητά έχουν την τιμητική τους.

Νηστίσιμα φαγητά λοιπόν είναι όλα τα οστρακοειδή, το χταπόδι, οι σουπιές, οι γαρίδες, τα καλαμαράκια, ο ταραμάς, όλα τα λαχανικά, τα όσπρια (χωρίς λάδι), μακαρόνια, ρύζι, φρούτα, η λαγάνα, τα ντολμαδάκια, η σκορδαλιά, οι ελιές.

Την περίοδο της νηστείας, δεν μπορούμε να φάμε αυγά, τυριά και λοιπά γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και ψάρια. Αντικαθιστούμε τους κεφτέδες, με χορτοκοκεφτέδες ή ντοματοκεφτέδες, τα ψάρια με θαλασσινά.

Η νηστεία αποτελεί πανάρχαιο θεσμό, ο οποίος καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Θεό και μάλιστα από την αρχή της ζωής των Πρωτοπλάστων.

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...