ΣΠΙΤΙ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Καλοκαιρινοί μεζέδες!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Όποιος και αν είναι φέτος ο καλοκαιρινός σας προορισμός, σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί και αν καταλήξετε να περάσετε στιγμές χαλάρωσης, θα δείτε ότι οι ελληνικές θάλασσες και ο καλοκαιρινός μας ήλιος…. σίγουρα ανοίγουν την όρεξη! Άλλωστε το κάθε νησί μας ξεχωριστά πάντα έχει να προτείνει και κάποιον τοπικό μεζέ που αξίζει να δοκιμάσουμε! Εδώ σας δίνουμε κάποια ελληνικά νησιά και τους τοπικούς τους μεζέδες που σας προτείνουμε σίγουρα να γευτείτε…..!!!

Αν για φέτος επιλέξετε Ιόνιο και συγκεκριμένα τη Λευκάδα, τότε μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το εκπληκτικό μέλι Λευκάδας. Επίσης ενημερωθείτε και για την παραδοσιακή γιορτή μελιού που γίνεται στο νησί και μετά ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακή μουσική. Φεύγοντας απ’ το νησί, επιλέξτε να φέρετε δώρα στους αγαπημένους σας τοπικά γλυκά, όπως είναι το παραδοσιακό Λευκαδίτικο μαντολάτο και το παστέλι. Τέλος, αυτό που προτείνουμε σίγουρα να γευτείτε είναι το γνωστό Λευκαδίτικο σαλάμι. Στο νησί θα συναντήσετε πολλούς ντόπιους παραγωγούς για να το προμηθευτείτε!

Ένα ακόμα νησί του Ιονίου πελάγους για όμορφες τόσο ατομικές όσο και οικογενειακές διακοπές, είναι και η Ζάκυνθος. Στη Ζάκυνθο εκτός από τους μοναδικούς θαλασσινούς μεζέδες που μπορείτε να φάτε σε όλα τα παραδοσιακά παραλιακά ταβερνάκια, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και την ξεχωριστή της σκορδαλιά. Ένας ακόμα καλός Ζακυνθινός μεζές είναι και το κουνέλι στιφάδο. Αν είστε λάτρεις των γλυκών, τότε σίγουρα σας προτείνουμε τις «φυτούρες». Αυτές είναι παραδοσιακά γλυκά, παρασκευασμένα από σιμιγδάλι.

Άλλος ένας καλοκαιρινός προορισμός για φέτος, μπορεί να είναι και η Μήλος. Η Μήλος είναι ένα πολύ όμορφο νησί με ξεχωριστές παραλίες που μπορείτε να επισκεφτείτε. Επειδή ακριβώς η κύρια ασχολία των κατοίκων της είναι η κτηνοτροφία, γι’ αυτό και πολλά από τα τοπικά εδέσματα έχουν να κάνουν με παραδοσιακά τυριά του νησιού. Από τα πιο γνωστά είναι τα πιταράκια Μήλου.  Μικρά σφολιατάκια με ξινό τυρί Μήλου, ιδανικά για να συνοδεύσουν ούζο ή κρύα μπύρα. Δυο περίεργα γλυκά που αξίζει να δοκιμάσετε είναι και τα εξής: «καρπουζόπιτα Μήλου» και «γλυκό κουφέτο Μήλου». Η καρπουζόπιτα είναι, ένα δροσιστικό γλύκισμα με καρπούζι, ζάχαρη, μέλι, σουσάμι, κανέλα και αλεύρι. Το γλυκό κουφέτο Μήλου, μην σας παραπλανεί η ονομασία.. πρόκειται για γλυκό του κουταλιού παρασκευασμένο από άσπρη κολοκύθα, αμύγδαλα, μέλι, ζάχαρη και κανέλα!

Ένα ακόμα όμορφο νησί για φέτος, ιδίως αν οι διακοπές σας είναι οικογενειακές είναι και η Κύθνος. Στην Κύθνο, έχουμε να προτείνουμε τα τυριά της. Από τα ξεχωριστά τυριά του νησιού, είναι η φέτα, η κοπανιστή και σίγουρα το «τρίμμα». Από το τρίμμα παρασκευάζονται και τα σφουγγάτα, που είναι ένα είδος τυροκροκέτας. Ένα ακόμα παραδοσιακό έδεσμα είναι και τα «κολόπια» που δεν είναι άλλο από σπανακόπιτες! Τέλος, όσο και αν μείνετε στο νησί, μην παραλείψετε να γευτείτε οπωσδήποτε το χοιρινό κρέας του νησιού. Φεύγοντας απ’ το νησί επιλέξτε τοπικά προϊόντα για τα δώρα σας, όπως είναι θυμαρίσιο μέλι (που θεωρείται από τα καλύτερα), παστέλι, αλλά και Θερμιώτικο κρασί!

Τέλος, ξεχωριστός προορισμός είναι και η Σκόπελος. Νησί του Αιγαίου  με πολύ πράσινο και ιδιαίτερα φημισμένο για τους θαλασσινούς της μεζέδες. Από τις ξεχωριστές παραδοσιακές συνταγές που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε είναι οι γεμιστοί αχινοί, τις πεταλίδες με ρύζι, τον ροφό στιφάδο και τον αστακό γιουβέτσι! Από τα γλυκά του νησιού, δοκιμάστε τα αμυγδαλωτά της αλλά και το αμύγδαλο γλυκό και τις «αρατιστές». Οι αρατιστές είναι χυλός με μέλι, που προσφέρεται συνήθως για πρωινό!

Για ακόμα περισσότερα νησιά και γευστικές παραδοσιακές προτάσεις, δείτε και το άρθρο μας «Ελληνικά νησιά και καλοκαιρινοί μεζέδες»!!

 

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...