ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Μητρικός θηλασμός! Μέχρι πότε;

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Για το συγκεκριμένο θέμα, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία σε όλες τις γλώσσες καθώς και συντονισμένα κέντρα και φορείς που είναι σε θέση να παράσχουν στη νέα μητέρα τις πληροφορίες και την στήριξη που έχει ανάγκη.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) και άλλων Ευρωπαικών και διεθνών επίσημων φορέων, το κλειδί για την μελλοντική υγεία και των δύο και βασικότερα του παιδιού, είναι αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες και μετά, σε συνδυασμό με προσθήκη στερεών τροφών μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια   παιδιού. Τι γίνεται όμως σήμερα στην πραγματικότητα;
Σε κοινωνίες κατά τα άλλα σύγχρονες, η γυναίκα που θα κληθεί σε δεδομένη  στιγμή της ζωής της να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, δεν προστατεύεται επί της ουσίας για να απολαύσει το ρόλο της νέας μητέρας.
Γυναίκες εργαζόμενες, σε αδιάκοπο αγώνα επιβίωσης που δέχονται πολύ συχνά έμμεσες απειλές για την απουσία εξ΄αιτίας  μιας εγκυμοσύνης ή λοχίας, γυναίκες που  κουβαλούν το βάρος πως μαζί με το παιδί τους θα είναι πολύ ακριβές, ή αντιπαραγωγικές  για μια επιχείρηση, γυναίκες αναλώσιμες μετά την δημιουργία οικογένειας και σε συνθήκες εργασιακής επισφάλειας, με ένα μόνιμο φόβο για το αύριο τροφοδοτούμενο από την κοινωνία.
Μέσα στο σπίτι, μάχημες νοικοκυρές σε προσπάθεια να τα προλάβουν όλα και να τα συνδυάσουν μεταξύ τους αρμονικά. Σύζυγοι σε εγρήγορση, με ή χωρίς καβγάδες, διαφωνίες, οικονομικά προβλήματα, ασυμφωνία κ.α.  αποδέκτες μιας ακούραστης κρητικής του οικείου ή ευρύτερου περιβάλλοντος, για το πώς ανταποκρίνονται στο νέο ρόλο, πόσα κιλά πήραν, πώς χάλασε το σώμα τους, τι αποφάσεις παίρνουν κι αν είναι άξιες να αναλάβουν μια τέτοια ευθύνη…
Κι όλα αυτά, σε συνθήκες υπερπροσφοράς βρεφικών ειδών, υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και μιας μητέρας σε ορμονική αναρχία, σε σωματική ταλαιπωρία και σε ψυχική εξουθένωση.
Υπό τέτοιες συνθήκες ο θηλασμός μπορεί να κριθεί «ανθιυγιηνός» όχι μόνο για τη μάνα αλλά και για το παιδί. Όταν το περιβάλλον δεν είναι βοηθητικό ώστε η γυναίκα να διάγει την πρώτη περίοδο γνωριμίας με το παιδί της απερίσπαστη, τότε γεμίζει άγχος, ενοχοποιείται, απογοητεύεται και κινδυνεύει από την αρνητική διάθεση που τις προκαλούν οι νέες συνθήκες. Η άρνηση της, ο φόβος και το άγχος της, μεταφέρονται στο παιδί και εκεί ακριβώς θα επιλέξει την διακοπή του θηλασμού και θα παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια.
Ο μητρικός θηλασμός, είναι δικαίωμα του παιδιού που το βοηθά να εξοικειωθεί με το νέο του περιβάλλον με ασφάλεια και υγεία.
Είναι δικαίωμα της μάνας, που την βοηθά να ανακάμψει από τη δύσκολη περίοδο της εγκυμοσύνης, να γνωρίσει και να δεθεί με το παιδί της.
Κι είναι υποχρέωση της κοινωνίας σε σύνολο αλλά και καθενός μας ξεχωριστά, να εξασφαλίσουμε σ΄αυτούς τους δύο, την «πολυτέλεια» να λειτουργήσουν όπως ορίζει η φύση και η ζωή!

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...