ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - 1 ΣΧΟΛΙΟ

Μητρικός θηλασμός!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Ο μητρικός θηλασμός, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος στην ζωή κάθε παιδιού. Το μητρικό γάλα, είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη, αφού αποτελεί μια «φυσική ασπίδα» προστασίας απέναντι στις μολύνσεις. Ο θηλασμός επίσης βοηθά στο να σχηματιστούν σωστά οι σιαγόνες του βρέφους. Το καλό με το μητρικό γάλα, είναι ότι ανά πάσα στιγμή τo παιδί έχει την δυνατότητα να σιτιστεί με αυτό, στην σωστή θερμοκρασία, οπουδήποτε και αν βρίσκεται η μητέρα του. τέλος ο μητρικός θηλασμός, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, εφόσον ενισχύει σημαντικά την επαφή και την σχέση μητέρας – βρέφους.

Μια από τις βασικότερες προϋποθέσεις για τον σωστό θηλασμό, είναι η τεχνική. Η σωστή δηλαδή τοποθέτηση του βρέφους, στο στήθος σας. Κατά την διάρκεια του θηλασμού, καλό θα είναι για την μητέρα να κάθεται αναπαυτικά πάνω στο κρεβάτι ή σε μια πολυθρόνα. Κρατήστε το μωρό σας ανάσκελα, έχοντας ακουμπήσει την κοιλιά του πάνω στην δική σας. Το στόμα του μωρού θα πρέπει να είναι ακριβώς στο ίδιο ύψος με την θηλή του στήθους σας. Με το δεξί σας χέρι, πιάστε το στήθος σας με τρόπο τέτοιο, ώστε ο αντίχειράς σας να είναι περίπου 5 εκατοστά πάνω από την θηλή σας και τα υπόλοιπα δάκτυλα 5 εκατοστά κάτω από την θηλή. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν εναλλάξ και τα δύο τους στήθη κατά την διάρκεια του ίδιου θηλασμού, ενώ άλλες, χρησιμοποιούν μόνο το ένα στήθος κάθε φορά και εναλλάσσουν με τα γεύματα.

Κάθε νέα μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει, ότι στην αρχή οι θηλές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και γι’ αυτό μπορεί αρχικά κατά τους πρώτους θηλασμούς να αισθάνεστε πόνο. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά με την πάροδο του χρόνου ο θηλασμός θα λειτουργεί κανονικά, αφού είναι μια διαδικασία που αυτοματοποιείται και από την μητέρα και από το μωρό.

Υπάρχουν διάφορα πιθανά προβλήματα κατά τον θηλασμό, όπως για παράδειγμα είναι οι ραγάδες των θηλών. Οι ραγάδες αυτές συνήθως προκαλούνται στις θηλές, όταν το μωρό σας δεν έχει την σωστή στάση. Συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο ή τον  γυναικολόγο σας, πριν ο θηλασμός γίνει για εσάς μια «δυσάρεστη» υπόθεση.

Ένα ακόμα πρόβλημα του μητρικού θηλασμού, είναι το λεγόμενο «πέτρωμα». Αυτό δημιουργείται όταν ένας γαλακτοφόρος πόρος του αδένα του στήθους σας, δεν λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα ενώ ψηλαφίζοντας το υπόλοιπο μέρος του στήθους σας, να είναι απαλό και μαλακό, στο συγκεκριμένο σημείο να είναι σκληρό σαν ένας κόμπος. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι πριν τον θηλασμό, να κάνετε με ζεστές κομπρέσες ελαφρύ μασάζ στην περιοχή του στήθους σας, αλλά και κατά την διάρκεια του θηλασμού. Αν το πρόβλημα παραμείνει, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

εκτυπώστε το άρθρο

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Dear Jenn – It was a privilege to meet you and to read your wonderful words about home schlioong. Thank you so much for that. An incredible effort is put forth to do the job – a very unselfish effort – but what a precious gift to be able to spend all those hours molding and teaching your child.

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...