ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Μικρόβια

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Όταν λέμε μικρόβιο, εννοούμε κάθε μικροοργανισμό που μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. Στα μικρόβια εντάσσονται τα βακτηρίδια, οι ιοί και οι μύκητες. Στο άρθρο αυτό θα δούμε αναλυτικά τι είναι το κάθε ένα απ’ αυτά τα μικρόβια αλλά και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Βακτηρίδια:
Τα βακτηρίδια είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τους ιούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι φαίνονται με γυμνό μάτι. Έχουν σχετικά απλή δομή. Τα βακτήρια έχουν ένα εξωτερικό άκαμπτο τοίχωμα. Στο εσωτερικό του τοιχώματος υπάρχει μια μεμβράνη όπου μέσα εκεί υπάρχει το εσωτερικό του κυττάρου. Το περιεχόμενο του κυττάρου ονομάζεται κυτταρόπλασμα. Εκεί βρίσκονται τα ριβοσώματα, τα πλασμίδια και ο πυρήνας.

Μερικά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε έχουν κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτίθονται στα ριβοσώματα του βακτηριδίου. Αυτό λοιπόν είναι ανίκανο έτσι να παράγει πρωτεϊνες και επομένως πεθαίνει. Επίσης κατά των παθογόνων βακτηριδίων, ο άνθρωπος χρησιμοποιεί για την προφύλαξή του και τα εμβόλια. Τα εμβόλια έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν στον οργανισμό αντισώματα έτσι ώστε να αδρανοποιήσουν και να καταστρέψουν τα βακτηρίδια.

Οι μορφές των βακτηριδίων είναι: κόκκοι (δηλαδή έχουν σφαιρικό σχήμα), βάκιλλοι (δηλαδή κυλινδρικό σχήμα) και σπειρίλια (δηλαδή σπειροειδές σχήμα).

Μύκητες:
Οι μύκητες διακρίνονται σε μονοκύτταρους και πολυκύτταρους οργανισμούς. είναι ένα από τα πέντε βασίλεια των έμβιων όντων. Οι μύκητες υπάρχουν παντού, με τους περισσότερους να βρίσκονται στο έδαφος και στα φυτά.

Ενώ αρχικά οι μύκητες κατατάσσονταν στα βασίλειο των φυτών, το 1969 αναδείχθηκαν ξεχωριστό βασίλειο από τον Whittaker. Οι κατηγορίες των μυκητών είναι οι ζυμομύκητες και οι υφομύκητες.
Οι ζυμομύκητες έχουν σφαιρικό ή ελλειψοειδές σχήμα και αναπαράγονται μέσω της εκβλάστησης. Οι υφομύκητες, αποτελούνται από κυλινδρικούς σχηματισμούς. Καθώς μεγαλώνουν δημιουργούν διακλαδώσεις και επιμηκύνσεις με αποτέλεσμα να φτιάχνουν χνουδωτές αποικίες. Μια άλλη κατηγορία μυκήτων, οι καλούμενοι δίμορφοι μύκητες, αναπτύσσονται στον ξενιστή ως ζυμομύκητες, ενώ σε θερμοκρασία περιβάλλοντος λαμβάνουν τη μορφή υφομυκήτων.
Πάντως, από τα 50.000 – 250.000 είδη μυκήτων που έχουν περιγραφεί, λιγότερα από 300 έχουν συσχετισθεί με νόσο στον άνθρωπο.

Ιοί:
Οι ιοί δρουν μολύνοντας τα κύτταρα ενός οργανισμού. Οι ιοί αποτελούν υποχρεωτικά ενδοκυτταρικά παράσιτα των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από 0,025mm μέχρι 0,25mm. Η ύπαρξή τους διαπιστώθηκε για πρώτη φορά τον 19o αιώνα και παρατηρήθηκαν στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο κατά τον 20ο αιώνα, όταν έγινε δυνατή η κρυστάλλωσή τους. Οι ιοί δεν αναπτύσσονται, δεν διαιρούνται, δεν ζουν, δεν τρώνε και δεν αναπνέουν. Πολλαπλασιάζονται μόνο σε ζωντανά κύτταρα.

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...