ΣΠΙΤΙ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Οικιακή κομποστοποίηση

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Με τον όρο κομποστοποίηση, εννοούμε την φυσική εκείνη διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκουρόχρωμη ουσία, η οποία ονομάζεται «κομπόστ». Η κομποστοποίηση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τρόπο ανακύκλωσης αφού έχει υπολογιστεί ότι το 35% περίπου των οικιακών απορριμμάτων, μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Η οικιακή κομποστοποίηση μειώνει σημαντικά έως και το 80% των οργανικών υπολειμμάτων της κουζίνας μας. Τα υλικά αυτά μετατρέπονται σε ένα πολύ καλής ποιότητας λίπασμα το οποίο είναι ιδανικό για τον κήπο ή τις γλάστρες μας.

Για την οικιακή κομποστοποίηση χρειαζόμαστε έναν ειδικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει τα εξής: έναν ειδικό κάδο κομποστοποίησης μαζί με μερικούς γαιοσκώληκες, χώμα κήπου, εργαλεία κήπου (όπως είναι ένα σκαλιστήρι, ένα ποτιστήρι, έναν αναδευτήρα), έναν μικρό κάδο κουζίνας για την συλλογή των οργανικών απορριμμάτων.

Η διαδικασία έχει ως εξής:
Αρχικά μαζεύουμε όλα τα οργανικά υλικά που πρόκειται να κομποστοποιήσουμε στον μικρό κάδο της κουζίνας μας. Μετά ρίχνουμε τα υλικά αυτά στον κάδο της κομποστοποίησης. Μέσα στον κάδο αυτό προσθέτουμε και λίγο χώμα και κάποια μικρά κλαδάκια ή φύλλα από τον κήπο ή τις γλάστρες μας. Οι γαιοσκώληκες που βρίσκονται μέσα στον κάδο αναλαμβάνουν δράση, αφού το μίγμα αυτό αποτελεί τροφή γι’ αυτούς και κάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Σε περίπτωση που το μίγμα μας στον κάδο είναι αρκετά στέρεο τότε προσθέτουμε λίγο νερό να γίνει πιο ρευστό. Στην αντίθετη περίπτωση που το μίγμα μας είναι πολύ ρευστό, τότε προσθέτουμε μέσα και άλλα στέρεα υλικά ή κλαδιά. Η διαδικασία της κομποστοποίησης χρειάζεται περίπου 4 μήνες. Τότε το «κομπόστ» ωριμάζει και εμείς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε.

Ποια είναι τα υλικά που μπορούμε να κομποστοποιήσουμε:
Φλούδες από τα λαχανικά και τα φρούτα μας. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις φλούδες όταν καθαρίζουμε φρούτα όπως είναι πορτοκάλι, πεπόνι, καρπούζι κ.α. και λαχανικά όπως πατάτες, καρότα, κρεμμύδια, ντομάτες, αγγούρια, κολοκύθια κ.α.)
Μαγειρεμένες σαλάτες. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπολείμματα των σαλατών μας αφού όμως πρώτα τις στραγγίσουμε από τα υγρά τους).
Οργανικά λιπάσματα και φυτικά υπολείμματα. (εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μικρά κλαδιά, ξερά φύλλα από τις γλάστρες μας, το γκαζόν που κόβουμε, τις κοπριές, το φυλλόχωμα κ.τ.λ.)
Χαρτιά από την κουζίνα μας. (όπως είναι χαρτί κουζίνας, χαρτοπετσέτες κ.α.)
Στάχτη (από το τζάκι μας)
Τσόφλια αυγών (αυτά είναι καλό να τα κομματιάζουμε πρώτα)
Πριονίδι (το πριονίδι είναι ένα πολύ καλό υλικό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση που το μίγμα μας είναι πολύ ρευστό)

Υλικά που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην οικιακή κομποστοποίηση:
Μαγειρεμένα φαγητά
Τυριά και κρέατα
Ψωμιά
Ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό)

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...