ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Οικογενειακός προγραμματισμός

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Διαχείριση οικογενειακού χρόνου / Ανάθεση αρμοδιοτήτων / Οργανόγραμμα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται από τις οικογένειες σήμερα, είναι η οργάνωση του χρόνου τους στην καθημερινότητά τους. Συχνά το ζευγάρι στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις υποχρεώσεις της καθημερινής τους συμβίωσης, ιδίως όταν υπάρχουν και παιδιά καταλήγει σε εξάντληση και σε μεταξύ τους προστριβές. Αυτό δυστυχώς συμβαίνει γιατί οι ρόλοι και οι υποχρεώσεις δεν είναι ξεκάθαρα προσδιορισμένα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ως επί τω πλείστων ο ένας από τους δύο.

Είναι βασικό στοιχείο η σωστή διαχείριση του οικογενειακού χρόνου, κατά τρόπο τέτοιο ώστε να μην «πελαγώνει» κανένα μέλος. Χρειάζεται μόνο να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας, για να δημιουργήσετε ένα καθημερινό ίσως και εβδομαδιαίο πρόγραμμα που θα τους διευκολύνει όλους.

Εάν εργάζονται και οι δύο γονείς, και τα παιδιά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες όπως μπαλέτο, μουσική, αγγλικά, ποδόσφαιρο κ.α., τότε μπορείτε να δημιουργήσετε το πρόγραμμά σας έτσι, ώστε να συνδυάσετε τις δουλειές σας σαν ζευγάρι παράλληλα. Για παράδειγμα, αν έχετε συμφωνήσει ότι το παιδί θα πηγαίνει στην προπόνησή του με τον μπαμπά κάθε Πέμπτη απόγευμα, μπορεί και η μαμά εκείνο το διάστημα να κάνει στο σούπερ μάρκετ τα ψώνια της εβδομάδας. Έτσι, αποφεύγετε την ώρα που θα είναι ο ένας γονιός στο σπίτι, να λείπει ο άλλος και αφιερώνετε μαζί ώρες με τα παιδιά σας.

Μερικές συμβουλές, που μπορείτε να υιοθετήσετε στην καθημερινότητα της δικής σας οικογένειας ώστε να οργανώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον οικογενειακό σας χρόνο.

Χωρίστε τις μέρες της εβδομάδας (Δευτέρα έως και Κυριακή) με τον σύντροφό σας και επιλέξτε ποιες μέρες ο καθένας θα βάζει το βράδυ τα παιδιά για ύπνο. Έτσι θα έχετε και οι δύο προσωπικό χρόνο με το παιδί σας το βράδυ, για να μιλήσετε, να του διαβάσετε ένα παραμύθι, να το νανουρίσετε.

Οργανώστε το βράδυ στο σπίτι με τα παιδιά. Αν για παράδειγμα, κάθε βράδυ έχει αναλάβει η μαμά να κάνει μπάνιο το παιδί και να το ντύνει για ύπνο, μπορεί ο μπαμπάς αυτήν την ώρα να αναλάβει να ετοιμάσει την σχολική του τσάντα για την επόμενη μέρα. (ένα πρόγραμμα – μαθημάτων του σχολείου, κολλημένο στο γραφείο του παιδιού, θα διευκολύνει).

Εάν είναι όλα οργανωμένα απ’ το βράδυ για ένα παιδί, έτσι και εσείς έχετε την δυνατότητα να σηκωθείτε λίγο νωρίτερα το πρωί με τον σύντροφό σας και να πιείτε ήρεμα τον καφέ σας οι δυο σας, αφιερώνοντας και χρόνο ο ένας στον άλλο.

Μοιράστε τις εξωσχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας με τον σύντροφό σας. Επιλέξτε απ’ την αρχή της χρονιάς οι ώρες να είναι τέτοιες που θα έχετε σχολάσει και οι δύο απ’ την δουλειά σας, ώστε να μην τις επιφορτίζετε μόνο ο ένας. Χωρίστε τις μέρες. Για παράδειγμα την Δευτέρα ποδόσφαιρο θα πάει με τον μπαμπά, την Τρίτη θα πάει Αγγλικά με την μαμά κ.ο.κ.

Είναι πολύ σημαντικό να κολλήσετε (στην κουζίνα για παράδειγμα) ένα μηνιαίο πρόγραμμα υποχρεώσεων, όπως είναι οι σχολικές συναντήσεις, παραστάσεις, ιατρικά ραντεβού κ.λ.π. Όσο σημαντική και υπεύθυνη αν η δουλειά κάποιου, υπάρχουν στιγμές «ορόσημα» για τα παιδιά μας, όπως για παράδειγμα μια σχολική παράσταση. Εκεί το παιδί χρειάζεται δίπλα του και τους δυο του γονείς!

Με τον ίδιο τρόπο, οργανώστε και τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού σας. Οι δουλειές μέσα σ’ ένα σπίτι μπορούν να γίνουν από όλα τα μέλη της οικογένειας και το ίδιο καλά. Αν για παράδειγμα ο μπαμπάς, δεν τα πολυκαταφέρνει με το μαγείρεμα, μπορεί να αναλάβει το άπλωμα των ρούχων. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα είναι:

Μαμά:

Μαγείρεμα, ξεσκόνισμα, πλύσιμο πιάτων, σιδέρωμα, σφουγγάρισμα, μπάνιο και ντύσιμο παιδιού

Μπαμπάς: Σκούπισμα, πότισμα λουλουδιών, σούπερ μάρκετ, service αυτοκινήτου, επιδιορθώσεις στο σπίτι, άπλωμα ρούχων, διάβασμα παιδιού, παραμύθι το βράδυ

Όσο καλύτερα οργανωθούν οι δραστηριότητες, τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι και το οικογενειακό σας χρονοδιάγραμμα. Μην το υπερφορτώνεται σε καθημερινή βάση, γιατί θα πρέπει να έχετε και προσωπικό χρόνο. Ο προσωπικός χρόνος είναι απαραίτητος για όλα τα μέλη. Δεν θέλει μόνο το παιδί κάποια ώρα να παίξει στο δωμάτιό του. Το ίδιο θέλει και η μαμά να ασχοληθεί με τα μαλλιά της, τα νύχια της κ.ο.κ. ή ο μπαμπάς να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, να διαβάσει μια αθλητική εφημερίδα, να πάει γυμναστήριο κ.ο.κ.
Κάθε οικογένεια είναι μοναδική. Το πρόγραμμα που λειτουργεί για μία, δεν είναι απόλυτο ότι θα λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και για κάποια άλλη. Γι’ αυτό χρειάζεται προσαρμογή στα δικά σας δεδομένα. Το σημαντικό είναι, να φτιάξετε κατά τέτοιο τρόπο το δικό σας πρόγραμμα, ώστε να είναι όλοι ικανοποιημένοι απ’ αυτό και να μην «καταπιέζεται» κανείς!

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...