ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Παθήσεις των ματιών μας!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Μία από τις πέντε αισθήσεις μας, είναι η όραση με βασικό αισθητήριο όργανό της τα μάτια μας. Τα μάτια μας είναι πολύ ευαίσθητα όργανα και λειτουργούν για τον άνθρωπο όπως λειτουργεί μια φωτογραφική μηχανή. Μ’ αυτά αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Μπορούμε να διακρίνουμε χρώματα, φιγούρες, παραστάσεις και γενικά όλο το περιβάλλον που μας περικλείει.

Οι συνηθέστερες παθήσεις των ματιών μας είναι οι εξής:

Μυωπία: Είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία, κατά την οποία το άτομο δυσκολεύεται να δει μακριά. Δεν είναι εύκολο στο άτομο που πάσχει από μυωπία να διακρίνει αντικείμενα και φιγούρες που βρίσκονται σε μακρινές αποστάσεις. Εμφανίζεται συνήθως στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού σχολείου και σταθεροποιείται κάποια στιγμή στην εφηβεία. Ο βαθμός της μυωπίας του ατόμου, έχει μικρές τάσεις αύξησης μέχρι τα 21 του χρόνια. Υπάρχουν τρεις τρόποι αντιμετώπισης της μυωπίας. Το άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε γυαλιά οράσεως, είτε φακούς επαφής, είτε με διαθλαστικές επεμβάσεις. Μια διαθλαστική επέμβαση μπορεί να γίνει ή με laser ή χειρουργικά.

Υπερμετρωπία: Η υπερμετρωπία είναι και αυτή μια διαθλαστική ανωμαλία, όπου επηρεάζεται η κοντινή όραση του ατόμου και σε κάποιο βαθμό και η μακρινή. Εμφανίζεται συνήθως με την γέννηση του ατόμου και εμφανίζει μια μείωση στην εφηβική και μετεβηφική ηλικία. Οι τρόποι αντιμετώπισής της, είναι οι ίδιοι με την μυωπία.

Αστιγματισμός: Είναι η παθολογική κατάσταση κατά την οποία επειδή ακριβώς η επιφάνεια του κερατοειδούς του ματιού δεν είναι ομοιόμορφη, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να μην εστιάζουν στο ίδιο επίπεδο. Στο άτομο που πάσχει από αστιγματισμό, παραμορφώνονται τα αντικείμενα που βλέπει μακριά και κοντά. Εμφανίζεται από την γέννηση του ατόμου και δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά όσο το άτομο μεγαλώνει. Και στον αστιγματισμό, οι τρόποι θεραπείας είναι γυαλιά, φακοί επαφής ή χειρουργική επέμβαση.

Πρεσβυωπία: Το άτομο που πάσχει από πρεσβυωπία, εμφανίζει δυσκολία στο να βλέπει κοντά. Αυτό συμβαίνει γιατί παρουσιάζονται μεταβολές στον κρυσταλοειδή φακό του ματιού μας. Ο φακός αυτός είναι πολύ ελαστικός και μας επιτρέπει να εστιάζουμε άμεσα σε όλες τις αποστάσεις. Μεγαλώνοντας όμως το άτομο, ο φακός αυτός σκληραίνει  και έτσι η όραση δεν είναι πια ευκρινής στις κοντινές αποστάσεις. Εμφανίζεται συνήθως μετά το 40ο έτος της ηλικίας του ατόμου. Ο βαθμός της πρεσβυωπίας αυξάνεται μέχρι και την ηλικία των 60 ετών. Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος αντιμετώπισης της πρεσβυωπίας, είναι η χρήση γυαλιών οράσεως για τις κοντινές αποστάσεις, όπως είναι το διάβασμα. Ένα άτομο που πάσχει και από άλλη διαθλαστική ανωμαλία, από τα χρησιμοποιεί δύο γυαλιά οράσεως (ένα για κοντά και ένα για μακριά), μπορεί να χρησιμοποιεί γυαλιά με πολυεστιακούς φακούς. Τα πολυεστιακά γυαλιά έχουν την δυνατότητα να εστιάζουν σε όλες τις αποστάσεις.

Καταρράκτης: Λέγεται ουσιαστικά η «θόλωση» του κρυσταλλοειδούς φακού. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και θολώνει. Το άτομο που έχει καταρράκτη, παρουσιάζει συνήθως τα εξής: μειωμένη όραση, παρουσιάζει δυσκολία στο ν’ αντιληφθεί τα χρώματα, εμφανίζει ή αν έχει επιδεινώνεται η μυωπία του. Αρχικά στο άτομο που εμφανίζει καταρράκτη, προτείνεται από τον οφθαλμίατρο χρήση γυαλιών. Καθώς προχωρά όμως ο καταρράκτης και δεν μπορεί πλέον να διορθωθεί με τα γυαλιά, τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...