ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Παππούς και γιαγιά

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

«Η γιαγιά μου η καλή… και ο παππούς από την χαρά του»

Η γιαγιά και ο παππούς κάθε παιδιού, είναι δύο πρότυπα ιδιαίτερα σημαντικά για την συναισθηματική του ανάπτυξη. Γι’ αυτόν τον λόγο όσοι από τους σημερινούς ενήλικες είχαν την χαρά μιας τέτοιας εμπειρίας στη ζωή τους, νιώθουν ιδιαίτερα τυχεροί.

Ο λαός μας, λέει «Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου!». αυτή η φράση κρύβει όλη και την μόνη αλήθεια των παππούδων για το εγγόνι τους. Η γέννηση ενός μωρού, για δύο ανθρώπους που έχουν περάσει ή περνούν σιγά σιγά στην τρίτη ηλικία, έχοντας εκπληρώσει τις δικές τους οικογενειακές υποχρεώσεις αποτελεί ύψιστη χαρά και δίνει σε μια καθημερινότητα βαρετή, καινούριο νόημα.

Οι νέοι γονείς, βρίσκονται κυριολεκτικά μία γενιά μπροστά και αυτό πολλές φορές σημαίνει άλλες αντιλήψεις, καινούριες ιδέες, μοντέρνους τρόπους κ.τ.λ. Αυτή η μικρή απόσταση που τους χωρίζει από τους δικούς τους γονείς, συχνά αποτελεί αιτία έντονης διαφωνίας στην διαπαιδαγώγηση ενός νέου – επόμενου μέλους. Οι γονείς στηρίζονται στις ιδέες τους, αλλά βασικά ανατρέχουν στις δικές τους γνώσεις, αυτές που εισέπραξαν από τους δικούς τους γονείς. Η διαδικασία αυτή αποτελεί φυσική συνέχεια και παράλληλα λογική ακολουθία στους χειρισμούς που θα κάνουμε για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.

Οι παππούδες, λειτουργούν πια με το εγγόνι τους, απενοχοποιημένα, από το αίσθημα της ευθύνης για το «τι άνθρωπο θα βγάλουν στην κοινωνία». Θεωρούν πώς έχουν επιτελέσει το χρέος τους και αφήνουν με ευχαρίστηση την σκυτάλη ολόκληρη στα παιδιά τους. Εκείνοι, έχουν κάθε καλή διάθεση για να παίξουν με το εγγόνι τους, να το χαρούν, να συνωμοτήσουν μαζί του, να το «κακομάθουν»! Λαχταρούν την αγκαλιά μαζί του, δίνουν σ’ αυτό όλο τους το συναίσθημα και ξαναγίνονται με αφορμή αυτό το παιδί το ίδιο παιδιά και εκείνοι!

Η γιαγιά και ο παππούς είναι «bonus» στη ζωή κάθε παιδιού γιατί η άνευ όρων σχέση που θα δημιουργήσουν μαζί του σε συνδυασμό με την αγωγή και τα όρια που θα τηρήσουμε εμείς οι γονείς, δημιουργούν μία ισορροπία απόλυτη.

Η ζωή στην πραγματικότητα, δεν είναι καλώς ή κακώς μόνο ελευθερία, ή μόνο κανόνες. Ο σωστός – ισορροπημένος συνδυασμός και των δύο, μεγαλώνει ανθρώπους ευτυχισμένους και γεμάτους!

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...