ΣΠΙΤΙ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Προστασία κατοικιδίων το καλοκαίρι!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Είναι σημαντικό η προσοχή του σκύλου και της γάτας σας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες αν έχετε πάει διακοπές σε κάποιο εξωχικό σπίτι και το κατοικίδιό σας έρχεται σε επαφή με κήπο. Λόγω του εύκρατου κλίματος της χώρας μας, ευνοείται ιδιαίτερα η μετάδοση των παρασίτων στα κατοικίδιά μας. Τα πιο γνωστά παράσιτα στα κατοικίδια είναι τα τσιμπούρια, οι ψύλλοι, οι ψείρες και τα ακάρεα.

Στην αγορά υπάρχουν διάφορα αποπαρασιτικά που μπορείτε να προμηθευτείτε για να προστατέψετε το ζωάκι σας. Αυτά που κυκλοφορούν είναι τεσσάρων ειδών και είναι τα εξής:

Αποπαρασιτικό κολάρο:

Το κολάρο αυτό τοποθετείται στον λαιμό του κατοικίδιου σας. Περιέχει μια ουσία, η οποία με τη μορφή πολύ λεπτής σκόνης απλώνεται σε όλο το τρίχωμα του ζώου. Είναι μια οικονομική λύση και η δράση του διαρκεί από 4 έως και 6 μήνες. Σε κάθε μπάνιο του ζώου σας, πρέπει να βγάζετε το κολάρο του, ώστε να μην βρέχεται.

Αποπαρασιτική αμπούλα:

Η αμπούλα θεωρείται από τις πλέον δραστικές λύσεις. Τοποθετείται και αυτή στον σβέρκο του ζώου, ώστε να μην μπορέσει να το γλύψει. Σιγά σιγά απλώνεται μέσω του δέρματός του σε όλο του το σώμα. Μετά την εφαρμογή της, μην κάνετε μπάνιο το ζωάκι σας για τουλάχιστον 24 ώρες μετά. Το μειονέκτημα της αμπούλας, είναι ότι έχει υψηλό κόστος αγοράς σε σχέση με την διάρκεια δράσης της, αφού δεν κρατά περισσότερο από 1 μήνα.

Σπρέι:

Το σπρέι είναι μια επίσης πολύ αποτελεσματική μέθοδος αποπαρασίτωσης, αλλά θα πρέπει να το εφαρμόσετε με μεγάλη προσοχή. Για να καλύψετε την περιοχή του κεφαλιού του, φορέστε γάντια μιας χρήσεως και βάλτε σπρέι στα χέρια σας. Στη συνέχεια τρίψτε καλά το κεφάλι του, ιδίως στην περιοχή γύρω από τα αφτιά του. Αποφύγετε να ψεκάσετε απευθείας στο κεφάλι του, γιατί μπορεί να έρθει σε επαφή με τα μάτια του.

Αποπαρασιτική σκόνη:

Βάλτε στο σώμα του ζώου σας και μετά φορώντας γάντια τρίψτε όλο του το σώμα αντίθετα από την φορά της τρίχας του. Σαν μέθοδος είναι αποτελεσματική, αλλά δεν έχει μεγάλη διάρκεια δράσης. Η δράση της διαρκεί περίπου για 1 βδομάδα. Μετά θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία.

Βασικές συμβουλές:

Τα παράσιτα και ιδιαίτερα τα τσιμπούρια που είναι και τα πιο συνηθισμένα, προσβάλλουν στο ζώο τις εξής περιοχές: (γύρω από τα αφτιά, στο εσωτερικό των μασχαλών, γύρω από το στόμα και ανάμεσα στα δάχτυλα).

Δεν είναι όλα τα προϊόντα κατάλληλα και για τα σκυλιά και για τις γάτες. Για τον λόγο αυτό, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Αν στο σπίτι έχετε περισσότερα από ένα κατοικίδια ζώα, τότε ακολουθείστε όποια αποπαρασιτική μέθοδο θέλετε, αλλά για όλα. Αυτό γιατί τα παράσιτα μεταδίδονται από το ένα ζώο στο άλλο.

Αν δείτε ένα τσιμπούρι στο δέρμα του ζώου, είναι λάθος να προσπαθήσετε να το απομακρύνετε με τα χέρια. Αυτό γιατί είναι πιθανό όπως θα το τραβήξετε να αφήσετε μέρος του παρασίτου στο δέρμα του ζώου σας και στη συνέχεια να εκδηλωθεί μόλυνση σε αυτό το σημείο του δέρματός του. Για να τα απομακρύνετε χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκι (φρυδιών) και στην συνέχεια κάψτε με σπίρτο τα παράσιτα. Απολυμάνετε την περιοχή αυτή πάνω στο ζωάκι σας με καθαρό οινόπνευμα.

Κατά την αποπαρασίτωση, εκτός από το κατοικίδιό σας, ψεκάστε και την περιοχή στην οποία αυτό κυκλοφορεί. Δηλαδή ψεκάστε το κρεβάτι του, την βούρτσα που χρησιμοποιεί, την πετσέτα του μπάνιου του, το σπιτάκι που κοιμάται.

Τέλος, όποια και αν είναι η μέθοδος που θα επιλέξετε να εφαρμόσετε στο δικό σας κατοικίδιο συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης του φαρμάκου!

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...