ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - 1 ΣΧΟΛΙΟ

Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

«Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου….»

«το παιδί και την ζωή σου!» είπε κάποτε μια μάνα στο παιδί της, αναφερόμενη στο εγγόνι της! Η φράση αυτή, κρύβει όλο το μεγαλείο του συναισθήματος που γεννά ένα εγγόνι στους παππούδες του, το οποίο στην έκφραση του μπορεί να προκαλέσει σοκ στις ήδη υπάρχουσες ισορροπίες…

Η λαϊκή έκφραση που περιγράφει τη σχέση αυτή, είναι η μόνη που μπορεί να αποδώσει ολόκληρη την αλήθεια και στην συνειδητοποίηση της, να μας τοποθετήσει σαφώς σε θέση απλού θεατή. Το εγγόνι, είναι για την γιαγιά και τον παππού, ζωτική ανάσα, παράταση χρόνου και κίνητρο μαζί, σκοπός που επιτυγχάνεται και στόχος ζωής που εκπληρώνεται.

Στην Ελληνική οικογένεια, η συμμετοχή των παππούδων στο μεγάλωμα των παιδιών, είναι στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης και έχει γίνει θεσμός που ακολουθείται πιστά από κάθε επόμενη γενιά. Δεν είναι επιτακτικό δεδομένο λόγω οικογενειακής δομής, ούτε αναγκαίο κακό λόγω άλλων υποχρεώσεων. Είναι κυρίως κομμάτι μιας βιολογικής αλυσίδας, που όχι μόνο δεν θέλουμε να σπάσει, αλλά συντηρούμε πατροπαράδοτα στα πλαίσια μιας λογικής συνέχειας, για τα δικά μας δεδομένα. Η σοφία και η γνώση της προηγούμενης γενιάς, συναντά με ένα εγγόνι, την ελπίδα και το όραμα της επόμενης. Οι σχέσεις εξομαλύνονται και τα λάθη του παρελθόντος μένουν πίσω για χατίρι του νέου μέλους.

Για το παιδί, οι αυστηροί είναι τώρα οι νέοι γονείς και οι παππούδες η παρηγοριά και το άλλοθι σε κάθε σκανταλιά του. Οι ρόλοι αντιστρέφονται και ξαφνικά μία παράδοξη συνωμοσία οργανώνεται ερήμην μας, αποδεικνύοντας κάθε φορά πως το εγγόνι είναι το κέντρο του κόσμου και κάθε ανάγκη ή αίτημα του, για τη γιαγιά και τον παππού, είναι απλά……..

πρώτη και μόνη προτεραιότητα!

εκτυπώστε το άρθρο

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Σωκράτης

  «Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου….»

  «το παιδί και την ζωή σου!» είπε κάποτε μια μάνα στο παιδί της, αναφερόμενη στο εγγόνι της! Η φράση αυτή, κρύβει όλο το μεγαλείο του συναισθήματος που γεννά ένα εγγόνι στους παππούδες του, το οποίο στην πραγματικότητα μπορεί δυστυχώς να προκαλέσει ρήξη στις ισορροπίες γονεων – παιδιού.

  Η λαϊκή έκφραση που περιγράφει τη σχέση αυτή, είναι πλέον ξεπερασμένη και θα πρέπει να κάτσουμε να αναλογιστούμε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στιες σχέσεις, η ανάμιξη της γιαγιάς και τον παππού, στην ανατροφή του παιδιού μας..

  Στην Ελληνική οικογένεια, η συμμετοχή των παππούδων στο μεγάλωμα των παιδιών, ήταν γιαα τις προηγούμενες γενιές στοιχείο της λαϊκής μας παράδοσης, ενω ευτυχώς έχει γίνει πλέον ένας θεσμός που φθίνει από κάθε επόμενη γενιά. Είναι κυρίως κομμάτι μιας βιολογικής αλυσίδας, που τα περισσότερα νέα ζευγάρια θέλουν πλέον να σπάσει, αφού αντιλμβάνονται το κακό που μπορεί μακροπρόθεσμα να κάνει στην ανατροφή του παιδιού τους. Η σοφία ή η γνώση της προηγούμενης γενιάς, δεν μπορεί πλέον να συμβαδίζει με ένα εγγόνι, ούτε φυσικά με την ελπίδα και το όραμα της επόμενης. Οι σχέσεις εξομαλύνονται μόνον όταν οι παππούδες δεν παρεμβαίνουν στην ανατροφή του παιδιου αλλά μένουν απλά θεατές, προθυμοι όμως να βοηθήσουν έαν και εφόσον τους ζητηθεί.

  Για το παιδί, οι οδηγοί στο ξεκίνημα του είναι τώρα οι νέοι γονείς ενώ οι παππούδες η βοηθεια, σε περίπτωση που αυτη ειναι αναγκαία. Προσοχή όμως! Οι ρόλοι δεν πρέπει να αντιστραδούνέτσι ώστε ξαφνικά μία παράδοξη συνωμοσία να οργανώθει απο τους παππούδες ερήμην μας, αποδεικνύοντας κάθε φορά πως το εγγόνι είναι το κέντρο του κόσμου και κάθε ανάγκη ή αίτημα του, για τη γιαγιά και τον παππού, είναι απλα
  πρώτη και μόνη προτεραιότητα!
  Το παιδί δεν πρέπει να έχει΄σύμμαχους εκείνους σε κάθε του σκανταλιά. Επιτακτική αναγκη είναι να μαθει να ξεχωρίζει ότι ο λόγος του μπαμπα και της μαμας είναι εκείνος που μετράει!

  Γι’ αυτό η λαϊκή φράση «Του παιδιού μου το παιδί, είναι δυο φορές παιδί μου….» μόνο ορθή δεν μπορεί να είναι αφού του παιδιού τους το παδί … είναι ΜΟΝΟ του παιδιου τους παιδί και όχι δικό τους και ως τέτοιο επιβάλεται να αντιμετωπίζεται!

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...