ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Φακοί επαφής: Σωστή χρήση!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που επιλέγουν τους φακούς επαφής από ένα ζευγάρι γυαλιά οράσεων. Η χρήση τους είναι καθημερινή ακόμα και στο σπίτι ή στην τηλεόραση. Αδιαμφισβήτητα κάνουν ευκολότερη τη ζωή μας και ίσως και να ωραιοποιούν την εξωτερική μας εικόνα, όμως η σωστή χρήση τους είναι πολύ σημαντική. Η μη ορθή χρήση τους και ο καθημερινός καθαρισμός τους, είναι πιθανό να προκαλέσουν διάφορες μολύνσεις στα μάτια μας.

Οι τύποι των φακών επαφής είναι οι εξής:

Σκληροί φακοί: αυτός ο τύπος φακών είναι και ο πρώτος που κατασκευάστηκε. Οι φακοί αυτοί είναι από υδρόφοβο πλαστικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπουν την εισαγωγή οξυγόνου στον φακό. Έχουν ένα πολύ βασικό μειονέκτημα ότι λόγω της σκληρής κατασκευής τους, δεν οξυγονώνεται καλά ο κερατοειδής.

Ημίσκληροι φακοί: ονομάζονται διαφορετικά και αεριοδιαπερατοί. Συνήθως χρησιμοποιούνται για την διόρθωση ανώμαλων αστιγματισμών αλλά και άλλων παθολογικών καταστάσεων του κερατοειδή. Το υλικό που είναι κατασκευασμένοι επιτρέπουν και τη μεγάλη διαπερατότητα σε οξυγόνο με αποτέλεσμα να παρέχουν καλύτερη οξυγόνωση στον κερατοειδή.

Μαλακοί φακοί: είναι κατασκευασμένοι από υδρόφιλο υλικό. Θεωρούνται οι πιο άνετοι φακοί επαφής στη χρήση. Επειδή ακριβώς είναι πολύ διαπερατοί στο οξυγόνο μπορούν να φορεθούν και ολόκληρη τη μέρα.

Άλλες κατηγορίες φακών που υπάρχουν είναι οι εξής:
Έγχρωμοι φακοί: Αυτοί χρησιμοποιούνται για αλλαγή του χρώματος του ματιού.
Θεραπευτικοί φακοί: Που χρησιμοποιούνται για την επούλωση τραυμάτων ή ελκών του κερατοειδή.
Κερατοκωνικοί φακοί: Είναι οι φακοί που εφαρμόζονται σε κερατοειδείς με κερατόκωνο.
Ορθοκερατικοί φακοί: Αυτοί είναι φακοί που εφαρμόζονται σε ασθενείς που τα μάτια τους έχουν σχετικά μικρή μυωπία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Στόχο έχουν να την εξαλείψουν προσωρινά στη διάρκεια της επόμενης ημέρας.

Οι φακοί που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι για διάφορα διαστήματα χρήσης. Υπάρχουν φακοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μία ημέρα, μία εβδομάδα, δύο εβδομάδες, ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο. Για την επιλογή του κατάλληλου διαστήματος χρήσης, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον οφθαλμίατρό μας.

Σωστή χρήση των φακών επαφής. Κατ’ αρχήν είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι το μάτι μας είναι ένα πολύ ευαίσθητο όργανο του ανθρωπίνου σώματος. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με τους φακούς μας όπως τα δάχτυλά μας αλλά και τα θηκάκια αποθήκευσής τους να είναι καθαρά.

Πριν από κάθε χρήση των φακών θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας και να τα στεγνώνετε. Μην τοποθετείτε τους φακούς σας στο μάτι με βρεγμένα χέρια. Το νερό περιέχει άλατα που δεν είναι καλό να έρθουν σε επαφή με το υλικό των φακών. Προσέξτε τα νύχια σας είναι καθαρά και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα μακριά νύχια για να μην τραυματίσετε τόσο τους φακούς σας όσο και το μάτι σας. Χρησιμοποιείτε τις άκρες των δακτύλων σας και όχι τα νύχια σας.

Πάντα να γεμίζετε τις θήκες αποθήκευσής τους με το κατάλληλο υγρό (φυσιολογικό ορό) και όχι με νερό βρύσης. Το νερό βρύσης θα ξεράνει και θα καταστρέψει τον φακό. Καθαρίζετε τις θήκες σας τακτικά και μην αφήνετε το υγρό μέσα στις θήκες για πολλές μέρες, αλλά να το ανανεώνετε. Μην αφήνετε ανοιχτές τις θήκες σας για να μην σκονίζονται και να μην έρχεται και ο φακός σε επαφή με τον αέρα. Για να αποφύγετε να μπερδέψετε τους φακούς σας στις θήκες τους, σε περίπτωση που έχετε διαφορετικό νούμερο σε κάθε μάτι, μπορείτε να γράψετε με έναν ανεξήτιλο μαρκαρόδορο έξω από κάθε καπάκι π.χ. Δ (για το δεξί μάτι) και Α (για το αριστερό).

Βασικά πράγματα που απαγορεύετε να κάνετε:
1. Μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε διάλυμα για να καθαρίσετε τους φακούς σας, παρά μόνο αυτό που έχει προτείνει ο οφθαλμίατρός σας.
2. Μην βγάζετε ή βάζετε ποτέ τους φακούς σας με βρώμικα χέρια.
3. Μην κοιμάστε με τους φακούς σας, εκτός και αν ο οφθαλμίατρός σας το έχει επιτρέψει.
4. Μην χρησιμοποιείτε τους φακούς για μεγαλύτερο διάστημα απ’ αυτό που είναι κατασκευασμένοι.
5. Μην αργοπορήσετε την επίσκεψή σας στο γιατρό για κανένα λόγο όταν αντιληφθείτε οποιαδήποτε μόλυνση ή ερεθισμό στο μάτι σας. Σε τέτοια περίπτωση, αφαιρέστε αμέσως τον φακό από το μάτι σας γιατί μπορεί να έχει μολυνθεί!

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...