ΑΓΩΓΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Φόβος: Ένα παρεξηγημένο συναίσθημα!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Ο φόβος, όπως και όλα τα συναισθήματα που μας προκαλούν δυσάρεστη διάθεση, τείνουν να μεταφράζονται ως κακά συναισθήματα από λαούς με ελλειμματική ή ανύπαρκτη συναισθηματική αγωγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το πιο γνώριμο και οικείο σε εμάς συναίσθημα με δυσάρεστη διάθεση, ο φόβος, να μεγαλώνει γενιές, που αδυνατούν να μιλήσουν και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους σε στιγμές τέτοιας ψυχικής κατάστασης. Ο φόβος, ενοχοποιεί και ακινητοποιεί τα παιδιά μας. Τα ταλαιπωρεί σε χιλιάδες σκέψεις, που προσπαθούν να εξηγήσουν όχι το ίδιο το συναίσθημα, αλλά το γιατί τόλμησα να το πάθουν. Ερμηνεύεται μέσα τους, σαν το απόλυτα «κακό», αυτό που δεν πρέπει με κανένα τρόπο να συμβαίνει και που φυσικά δεν πρέπει να λέγεται, γιατί και η οικογένεια το αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο. Στους ενήλικες, ο φόβος είναι το ίδιο συναίσθημα με παρατεταμένα για χρόνια τα συμπτώματά του. Αυτό δημιουργεί, ανθρώπους με αμυντικά ενισχυμένες συμπεριφορές, όχι όμως απαραίτητα με τις κατάλληλες για την ηλικία τους. Ο φόβος φυλακίζεται μέσα τους, τους στοιχειώνει και φυλακίζει μαζί του συχνά κάθε πιθανότητα διαχείρισης του συναισθήματός τους.

Όταν φοβόμαστε, τότε πολλά μικρά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα και μέσα μας, με ταχύτητα που δεν ορίζουμε και με ένταση που είναι αδύνατο να ελέγξουμε. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, τα φρύδια σμίγουν, τα χείλη τεντώνονται και γενικά όλοι οι μύες του προσώπου συσπώνται. Οι μύες του σώματος, που ευθύνονται για την φυσική κίνηση, βρίσκονται σε ένταση και έτσι ενεργοποιούν τον ιδρώτα, που έρχεται να ελέγξει την αυξημένη θερμοκρασία. Η αίσθηση ολόκληρου του κορμού και των άκρων, είναι ακινησίας ή παράλυσης, οι τρίχες του σώματος ανασηκώνονται, οι χτύποι της καρδιάς πολλαπλασιάζονται, το κεφάλι μουδιάζει και η δύσπνοια που προκαλείται από το γενικό αυτό συναγερμό, έρχεται να ολοκληρώσει τον πανικό μας.

Στην διάρκεια μιας ζωής, θα υπάρξουν προφανώς αμέτρητες φορές στις οποίες θα φοβηθούμε λίγο ή περισσότερο. Καταστάσεις που θα μας προκαλέσουν το σύνολο των παραπάνω συμπτωμάτων, θα είναι ευτυχώς λιγότερες, θα είναι ωστόσο ικανές να αφήσουν στην ψυχή μας τα ίχνη τους για πάρα πολύ καιρό ή και για πάντα. Φόβο αισθανόμαστε σε κατάσταση κινδύνου ή απειλής και την ώρα που μας συμβαίνει δεν μπορεί αυτό το συναίσθημα να αξιολογηθεί. Πάντα υπάρχουν τα πολύ προσωπικά «γιατί», που τον ενεργοποιούν και τον ορίζουν κατά την διάρκεια που τον αισθανόμαστε.

Είναι μάταιο και απάνθρωπο να σπαταλήσουμε αυτήν την ίδια ζωή, ψάχνοντας τρόπους να τον αποφύγουμε ή να τον καταργήσουμε. Είναι άδικο, να ζητάμε από τα παιδιά μας και τους εαυτούς μας, να μην επιτρέπουμε την ύπαρξή του με χαζές προτροπές του τύπου «έλα μωρέ μη φοβάσαι», «τι φοβάσαι;», «δεν είναι τίποτα» κ.τ.λ.

Προτιμότερο όλων  είναι να θυμόμαστε πως, αισθάνομαι σημαίνει είμαι ζωντανός, με όλους τους τρόπους. Αυτός ο βασικός κανόνας, στην περίπτωσή μας λειτουργεί χωρίς εξαιρέσεις, που σημαίνει πως ήρθε η ώρα να βγάλουμε από το λεξιλόγιό μας, τον χαρακτηρισμό «κακό συναίσθημα», γιατί έτσι συναισθήματα όπως ο φόβος, ενοχοποιούνται προκαταβολικά. Δεν υπάρχει «κακώς αισθάνομαι», υπάρχει «αισθάνομαι»! Γι’ αυτό όλοι οι τρόποι, με τους οποίους μπορώ να αισθανθώ, να νοιώσω κάτι, μας είναι το ίδιο χρήσιμοι και πολύτιμοι.

Για τον φόβο, επί του προκειμένου, απλώς κρατήστε στο μυαλό σας, πως παρότι μας προκαλεί δυσάρεστη διάθεση, λειτουργεί προστατευτικά σε κατάσταση κινδύνου. Μην κρατήσετε στο μυαλό την στιγμή μιας ξαφνικής και έντονης απειλής για την οποία δεν έχουμε ευθύνη, κρατήστε όμως τις χιλιάδες άλλες φορές που με δική μας επιλογή, επιχειρούμε παράτολμα εγχειρήματά και ο φόβος, μας θέτει όρια, άρα μας «φροντίζει» από το να μην μας κοστίσουν πολύ ακριβά!!…

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...