ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

Φόλα: Πώς να την αντιμετωπίσουμε!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και ίσως ο μεγαλύτερος φόβος κάθε φιλόζωου. Δυστυχώς όσο και αν εξελίσσεται η ζωή μας και μαζί της και ο υποτιθέμενος «πολιτισμός» μας, εξακολουθούν να υπάρχουν ασυνείδητοι που μπορούν ελαφριά την καρδία να σκοτώσουν μια ψυχή.

Το άρθρο αυτό είναι ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για να γνωρίζουμε τόσο τα είδη των δηλητηρίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φολιαστεί ένα σκυλί μια γάτα, όσο και το τι πρέπει να κάνουμε για να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες στο
ζώο μας, βοηθώντας το να ζήσει.

Με τον όρο φόλα εννοούμε οποιοδήποτε δηλητήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάποιον συνήθως στην τροφή του ζώου με σκοπό να το θανατώσει. Είδη φόλας που έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσουν ένα ζώο, είναι διάφορες ουσίες μέσα σε φαγητό, όπως είναι τριμμένο γυαλί, ποντικοφάρμακο, διάφορα φυτοφάρμακα, υγρό μπαταρίας ακόμα και στρυχνίνη.

Ας δούμε με ποιον τρόπο επιδρά το κάθε δηλητήριο.
Φυτοφάρμακα: Με την λήψη φυτοφαρμάκου, το ζώο έχει υπερδιέγερση, έντονους σπασμούς των μυών, διάρροια, βγάζει αφρούς από το στόμα. Ένα ακόμα σύμπτωμα είναι και η συστολή της κόρης του ματιού του. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μία με δύο ώρες μετά την λήψη του δηλητηρίου. Το ζώο μετά από αυτά πέφτει σε κώμα. Η μεταφορά του σε κτηνίατρο για λήψη αντιδότου είναι επείγουσα. Αν το ζώο έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα δηλητηρίου, ο θάνατος είναι αναπόφευκτός.

Ποντικοφάρμακα: Το ποντικοφάρμακο αποτελεί ίσως ένα από τα ισχυρότερα είδη φόλας. Αυτό γιατί τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή και ο ιδιοκτήτης του ζώου τα αντιλαμβάνεται συνήθως τελευταία στιγμή. Με τη λήψη ποντικοφαρμάκου, το ζώο έχει αιματηρές εκκρίσεις. Το ποντικοφάρμακο προκαλεί αιμορραγίες στον εγκέφαλο, στα μάτια και στο στόμα. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις το ζώο δεν έχει καταφέρει να σωθεί.

Γενικώς να γνωρίζετε ότι το ζώο θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στον κτηνίατρο. Είναι σημαντικό ο γιατρός να δει το ζώο όσο αυτό διατηρεί ακόμα τις αισθήσεις του, πριν δηλαδή πέσει σε κώμα και εκεί γινουν πιο δύσκολα τα πράγματα.

Βασικές πρώτες βοήθειες στο ζώο:
Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που αντιληφθείτε ότι ο σκύλος ή η γάτα σας, έχει δηλητηριαστεί από φόλα, είναι εφόσον το ζώο διατηρεί ακόμα τις αισθήσεις του να του προκαλέσετε εμετό. Αυτό μπορεί να γίνει δίνοντας στο ζώο να πιει χλιαρό νερό με αλάτι, ή μισό φλιτζάνι νερό στο οποίο θα έχετε μέσα διαλύσει ποσότητα μουστάρδας. Καλό θα είναι να έχετε στο σπίτι εμετικά φάρμακα που χορηγούν οι κτηνίατροι για παν ενδεχόμενο.

Αξίζει να γνωρίζουμε τα αντίδοτα που ενδείκνυται για κάθε δηλητήριο. Για παράδειγμα για τα φυτοφάρμακα είναι η ατροπίνη, ενώ για το ποντικοφάρμακο είναι η βιταμίνη Κ. αυτά υπάρχουν και τα δύο σε ενέσιμη μορφή. Η ποσότητα που θα χορηγήσουμε το αντίδοτο στο ζώο, είναι ανάλογη με το βάρος του.

Πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο χρόνος λειτουργεί αντίστροφα και σίγουρα όχι υπέρ του ζώου μας. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν ξέρουμε τι έφαγε το κατοικίδιό μας, χορηγούμε τις πρώτες βοήθειες όσο είμαστε καθ’ οδόν για το κτηνιατρείο.

Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε αυτή την περίπτωση τον έχει ο κτηνίατρός μας. Μην επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας το πρόβλημα στο σπίτι, αρκεστείτε στις πρώτες βοήθειες για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να το σώσετε και τρέξτε άμεσα στον γιατρό σας!!!

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...