ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - 1 ΣΧΟΛΙΟ

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στον κόσμο

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας «Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλο τον κόσμο» σας αναφέρουμε και κάποια ακόμα έθιμα που γίνονται σε κάποιες χώρες την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στη Δανία, οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα ξεκινούν από νωρίς. Πολύ πριν την περίοδο των Χριστουγέννων ξεκινούν να φτιάχνονται χειροποίητα στολίδια για την διακόσμηση των σπιτιών. Οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν μόνες τους το χριστουγεννιάτικο στεφάνι. Αυτό αποτελείται από πολλά αλεξανδρινά λουλούδια και τέσσερα κεριά που συμβολίζουν τις τέσσερις Κυριακές μέχρι την μέρα των Χριστουγέννων. Ένα ακόμα σημαντικό έθιμο της Δανίας είναι το «έθιμο του κεριού». Το έθιμο αυτό είναι κυρίως για τα παιδιά. Κάθε παιδί έχει και ένα κερί το οποίο χωρίζεται με οριζόντιες γραμμές ή νούμερα. Κάθε γραμμή ή νούμερο αντιστοιχεί και στις μέρες που απομένουν μέχρι τα Χριστούγεννα. Έτσι κάθε παιδί κάθε μέρα ανάβει το κερί του μέχρι να εξαντλήσει την γραμμή του και περιμένει την επόμενη μέρα. Στην Δανία επίσης υπάρχουν και τα άτακτα καλικατζαράκια που ονομάζονται “Julenisser” . Τέλος ένα ακόμα έθιμό τους είναι και το «αμύγδαλο» που κρύβεται μέσα στο δανέζικο γλυκό. Το γλυκό αυτό σερβίρεται στο γιορτινό τραπέζι και όποιος από τους καλεσμένους βρει το αμύγδαλο, ανταμείβεται με ένα δώρο.

Στο Βέλγιο, το πνεύμα των Χριστουγέννων, ξεκινά με την μέρα του «Sinterklass» που είναι ο δικός του Άγιος Βασίλης. Εκείνος μαζί με τον βοηθό του Zwarte Piet πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει δώρα. Τα παιδιά σε κάθε οικογένεια κρεμούν στο τζάκι μεγάλες χριστουγεννιάτικες κάλτσες και περιμένουν τα δώρα τους, ενώ έχουν φυλάξει ζάχαρη και σανό για το άλογο του Sinterklass. Ακόμα στο Βέλγιο την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιούνται και πολλές παραστάσεις και εκδηλώσεις που αναπαριστούν σκηνές από τη Θεία Γέννηση.

Στη Γιουγκοσλαβία, έχουν ένα αρκετά περίεργο έθιμο. Οι γυναίκες του σπιτιού την μέρα των Χριστουγέννων «λερώνουν» από μόνες τους το τραπεζομάντηλο στο γιορτινό τραπέζι ρίχνοντας εδώ και εκεί σταγόνες κόκκινου κρασιού. Αυτό γίνεται για να αισθανθούν πιο άνετα οι προσκεκλημένοι τους και να μην ντραπούν αν τους συμβεί να χύσουν λίγο απ’ το κρασί τους.

Στη Βενεζουέλα, έχουν ένα όμορφο έθιμο στο Κοράκας που είναι και η πρωτεύουσα. Εκεί νωρίς το πρωί των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της περιοχής μετακινούνται με ένα διαφορετικό όχημα τα λεγόμενα roller skates. Για την διευκόλυνσή τους την μέρα εκείνη απαγορεύεται στα αυτοκίνητα να κυκλοφορήσουν προκειμένου να λάβει χώρα αυτό το περίεργο έθιμο. Για τον λόγο αυτό και τα παιδιά από το προηγούμενο βράδυ δένουν στο δάχτυλό τους ένα κορδόνι και ρίχνουν το υπόλοιπο μέρος έξω από το παράθυρό τους. Έτσι την επόμενη μέρα περιμένουν τους “skaters” να τους το τραβήξουν για να τους ειδοποιήσουν.

Στην Ουκρανία, έχουν ένα περίεργο έθιμο που αφορά στον στολισμό του δέντρου τους. Το έθιμο αυτό οφείλεται σε έναν πολύ παλιό μύθο της Ουκρανίας όπου μια φτωχή χήρα που δεν είχε τα χρήματα να στολίσει με στολίδια το δέντρο της, κοιμήθηκε και το επόμενο πρωί βρήκε το δέντρο της στολισμένο από μια αράχνη. Η αράχνη είχε υφάνει και είχε έτσι στολίσει με τον ιστό της όλο της το δέντρο ομορφαίνοντας τα Χριστούγεννά της. Για τον λόγο αυτό περά από τα κλασικά στολίδια του δέντρου σε κάθε σπίτι της Ουκρανίας, συνηθίζουν να βάζουν στο δέντρο και μια ψεύτικη αράχνη με τον ιστό της που θεωρείται ότι φέρνει τύχη.

εκτυπώστε το άρθρο

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. μαριπλεπλε

    πλ ωραιο ….μ βοηθησε σε μια εργασια για το σχολειο..!!!! κλ δουλειααα!! ;))

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...