ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

14 Φεβρουαρίου

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων. Αν και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως απλά μια εμπορική γιορτή για να πωλούν τα καταστήματα με είδη δώρων, παρ’ όλα αυτά είναι η μέρα που ανήκει στους ερωτευμένους!

Ποια όμως είναι πραγματικά η ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου;
Η αλήθεια είναι πως η μέρα που ουσιαστικά γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου ταυτίστηκε με την Ημέρα των Ερωτευμένων και αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε από την Αγγλία λίγο μετά τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με την ιστορία στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τις 13 ως και τις 15 Φεβρουαρίου γιορτάζονταν τα «Λουπερκάλια». Η γιορτή ήταν αφιερωμένη στον θεό Φαύνο κατά την οποία οι Ρωμαίοι θυσίαζαν κατσίκια και σκυλιά, ενώ νεαρά αγόρια χτυπούσαν με λωρίδες από δέρμα κατσίκας τις κοπέλες για να τους μεταδώσουν την γονιμότητα. Αργότερα όμως τον 5ο αιώνα μ.Χ. η γιορτή αυτή καταργήθηκε γιατί χαρακτηρίστηκε ειδωλολατρική και στη θέση της μπήκε ο εορτασμός της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου).

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν χριστιανός ιερέας που έζησε το 270 μ.Χ. Στην προσπάθειά του να διαδώσει την χριστιανική πίστη, τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια με στόχο του να δημιουργήσει πυρήνες ανάπτυξης του χριστιανισμού. Ο Άγιος Βαλεντίνος επικρίθηκε για τις παγανιστικές τους διαθέσεις μέχρι που βασανίστηκε και θανατώθηκε. Η καθολική Εκκλησία αναγνώρισε αρκετούς αιώνες αργότερα τον Βαλεντίνο ως άγιο. Από την καθολική Εκκλησία ορίστηκε η μέρα εορτασμού της μνήμης η 14η Φεβρουαρίου και όχι τυχαία αφού για δυο μέρες την 14η και την 15η Φεβρουαρίου γιορταζόταν μια παγανιστική γιορτή έρωτα και γονιμότητας.

Σε αντίθεση με την καθολική Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισε τον Άγιο Βαλεντίνο και κράτησε και σκληρή στάση απέναντι στην κατάσταση αυτή που έτεινε να καθιερωθεί. Στην ορθόδοξη εκκλησία υπάρχει ο Άγιος Έρωτας και οι Άγιοι προστάτες του Έρωτα όπως είναι ο Άγιος Υάκινθος (γιορτάζει στις 3 Ιουλίου) και οι Άγιοι Ακύλας και Πρισκίλλα (που γιορτάζουν στις 13 Φεβρουαρίου).

Αν είστε λοιπόν ερωτευμένοι δείξτε το στις 14 Φεβρουαρίου με κάθε τρόπο!!!
Από εμάς ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους σας

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...