ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

22 Μαϊου – Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Με τον όρο βιοποικιλότητα, εννοούμε την ίδια τη ζωή. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των οργανισμών στον πλανήτη μας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να προστατεύσουμε την ίδια την ζωή. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ύπαρξη και την διατήρηση του ανθρώπου.

Κάθε χρόνο στις 22 Μαϊου, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του Ο.Η.Ε. το 12% από το σύνολο των πτηνών στη φύση καθώς και το 10% των φυτών και των ζώων, απειλούνται με εξαφάνιση. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το 2050 θα έχει εξαφανιστεί περίπου το ένα τρίτο της πανίδας της γης.

Οι βασικότεροι παράγοντες που απειλούν την βιοποικιλότητα είναι:
– η ρύπανση του περιβάλλοντος
– οι κλιματικές αλλαγές
– η ερημοποίηση των εδαφών
– η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο
– η καταστροφή και η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων

Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα – καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.

Ο Ο.Η.Ε. ανακήρυξε το 2010, ως το Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας, με σκοπό να επανα-προσανατολίσει την παγκόσμια κοινότητα προς την διαφύλαξη του πλούτου της ζωής στο σύνολο του πλανήτη.

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...