ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΠΡΩΤΟΣ

28η Οκτωβρίου!

αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε με τους φίλους σας:

Η Ιταλία, προσβάλλοντας τα ελληνικά σύνορα από την πλευρά της Αλβανίας, κηρύσσει πόλεμο. Ο ελληνοιταλικός πόλεμος του 1940, ήταν η σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία και διήρκησε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 έως τις 23 Απριλίου του 1941.

Ο πόλεμος αυτός, ήταν ένα αποτέλεσμα της «φασιστικής» πολιτικής του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο Μουσολίνι, έχοντας ως πρότυπό του τις κατακτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ, θέλησε να αποδείξει στους Γερμανούς, ότι μπορεί και αυτός να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία αυτού του είδους την επεκτατική πολιτική.

Το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Ελλάδα, Εμμανουέλ Γκράτσι, επισκέφτηκε τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά προκειμένου να του επιδώσει τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε να επιτρέψει η Ελλάδα την διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο και στην συνέχεια να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, όπως αεροδρόμια κ.α. Μετά την άρνηση του Μεταξά το περίφημο «όχι», άρχισαν οι ιταλικές δυνάμεις να προετοιμάζουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα.

Ο Ελληνικός στρατός, αντεπιτέθηκε και ανάγκασε έτσι τον ιταλικό στρατό να υποχωρήσει. Η αντεπίθεση των Ιταλών τον Μάρτιο του 1941, ήταν ανεπιτυχής. Από τις 12 Απριλίου ο Ελληνικός στρατός άρχισε να υποχωρεί από τα εδάφη της Αλβανίας, προκειμένου να μην «περικυκλωθεί» από τους Γερμανούς. Η συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς έγινε στις 20 Απριλίου και ακολούθησε και η συνθηκολόγηση με τους Ιταλούς τρεις μέρες αργότερα. Αυτό ήταν και η τυπική περαίωση του Ελληνο-Ιταλικό-Γερμανικού πολέμου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απόκρουση της ιταλικής εισβολής, αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη νίκη των Συμμάχων κατά των δυνάμεων του Άξονα. Πολλοί είναι οι ιστορικοί που υποστηρίζουν ότι η νίκη των Ελλήνων επηρέασε σημαντικά την έκβαση ολόκληρου του πολέμου.

Δυστυχώς όμως το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει αναπάντητο! «Θα πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις ιστορικές στιγμές της χώρας μας, μόνο στις Εθνικές Επετείους;»

εκτυπώστε το άρθρο

Γράψε το δικό σου σχόλιο

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Το my family προτείνει ...