ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ

Γλυκά και αλμυρά παραστρατήματα! Για όσους ξέρουν να φάνε, για όσους τολμούν να δοκιμάσουν, ακόμα και για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πώς ο έρωτας περνάει από το στομάχι.....

Αγκινάρες αλά πολίτα

Και άλλη νηστίσιμη συνταγή μας…
Υλικά:
10-12 καπάκια αγκινάρας
2-3 μικρές πατάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
2-3 μεγάλα καρότα
1 πότηρι αρακά
αλάτι & πιπέρι
ελαιόλαδο
χυμό 1 λεμονιού
άνηθο

Εκτέλεση:
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι, αφού πρώτα το έχουμε ψιλοκόψει. Κόβουμε σε ροδέλες (όχι πολύ χοντρές) τα καρότα μας, σε κυβάκια τις πατάτες και ψιλοκόβουμε και το φρέσκο κρεμμύδι.
Αφού τσιγαριστεί το κρεμμύδι μας, μετά ρίχνουμε μέσα και τσιγαρίζουμε τα καρότα, το φρέσκο κρεμμύδι, τις πατάτες και στο τέλος και ψιλοκομμένο άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το φαγητό μας με νερό. Ρίχνουμε μέσα και τον αρακά μας και το αφήνυομε να σιγοβράσει.
Περιμένουμε να γίνουν ουσιαστικά οι πατάτες και τα καρότα μας. Προς το τέλος ρίχνουμε μέσα και τις αγκινάρες μας. Καλή επιτυχία!

Μελιτζανοσαλάτα

Ακόμα μια νηστίσιμη συνταγή…
Υλικά:
5-6 μελιτζάνες φλάσκες
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι (προεραιτικά)
ελαιόλαδο
ξύδι
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Αρχικά πλένουμε καλά εξωτερικά τις μελιτζάνες μας. Μετά τις βάζουμε στο φούρνο σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί στους 200 – 220 βαθμούς για περίπου 40λεπτά. Ανά διαστήματα τις γυρίζουμε στο ταψί μας για να ψηθούν παντού. Μόλις οι μελιτζάνες μας μαλακώσουν (τις δοκιμάζουμε με ένα πηρούνι) να τρυπιούνται μέχρι κάτω τότε σβήνουμε το φούρνο τις βγάζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Τις ξεφλουδίζουμε καλά και αφαιρούμε και λίγο από τα σπόρια τους. Μετά τις πολτοποιούμε στο multi. Τις βάζουμε στη μεγάλη σαλατιέρα. Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο multi και το σκόρδο μας με το κρεμμύδι και τα ρίχνουμε και αυτά στην μελιτζάνα. Ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας αλάτι & πιπέρι και το ξύδι. Διορθώνουμε τη γεύση μας ανάλογα με το πόσο πικάντικη τη θέλουμε.
Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και έξτρα ελαιόλαδο. Καλή επιτυχία!

Γαρίδες σαγανάκι

Άλλη μια νηστίσιμη συνταγή…
Υλικά:
1 σακουλάκι γαρίδες κατεψυγμένες
1 τοματάκι ψιλοκομμένο (κονκασέ)
1/2 φλιτζάνι του καφέ ούζο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
2-3 πιπεριές κέρατο (κομμένες σε ροδέλες) προεραιτικά
2 – 3 χοντρές φέτες φέτα (αν δεν νηστεύουμε το τυρί)

Εκτέλεση:
Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τις γαρίδες μας με αλάτι και τις βγάζουμε απο τη φωτιά. Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, το σκόρδο, τις πιπεριές μας (αν βάλουμε) και σβήνουμε με το ούζο. Μετά πρσοθέτουμε το ντοματάκι με λίγο νερό και αφήνουμε λιγο τη σάλτσα μας να δέσει. Ρίχνουμε μέσα και τις γαρίδες και τις βράζουμε για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό σε μια πήλινη κατά προτίμηση γάστρα ή ένα μικρό πυρέξ και προσθέτουμε λιγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε παντού στη γάστρα μας τριμμενα κομμάτια φέτα. Ψήνουμε σε δυνατή φωτια στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί μας. Καλή επιτυχία!

Ταραμοσαλάτα με ψωμί

Ακόμα μια νηστίσιμη συνταγή…
Υλικά:
200 – 300 γραμμάρια ταραμάς άσπρος
400 γραμμάρια ψωμί
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό 2 λεμονιών
πιπέρι
1 μεγάλο κρεμμύδι

Εκτέλεση:
Βάλτε στο multi και δουλέψτε για αρκετή ώρα το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να πολτοποιηθεί εντελώς. Μουσκέψτε καλά το ψωμί σας και στη συνέχεια στραγγίξτε το με τα χέρια. Ρίξτε και το ψωμί μέσα στο multi μαζί με τον ταραμά, το πιπέρι και τον χυμό λεμονιού. Δουλέψτε καλά τα υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν κρέμα. Δοκιμάστε την ταραμοσαλάτα σας στη γεύση και αν βγαίνει αλμυρή τότε προσθέστε και άλλο ψωμί. Μπορείτε επισης να αντικαταστήσετε το ψωμί με παξιμάδια. Καλή επιτυχία!

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Μια νηστίσιμη συνταγή!
Υλικά:
1 μικρό χταποδάκι (περίπου 800γραμμάρια με 1 κιλό)
½ κιλό κοφτό μακαρονάκι
1 νεροπότηρο κρασί κόκκινο ξηρό
1 σάλτσα ντομάτας (τύπου pummaro)
Ελαιόλαδο
1 ψιλοκομμένο μεγαλούτσικο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 – 2 καρότα (κομμένο σε ψιλές ροδέλες)
1 κ.σ. θυμάρι
½ κ.σ. ρίγανη
1 φύλλο δάφνης
μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πιπέρι & αλάτι

Εκτέλεση:
Αρχικά βράζετε το χταπόδι σας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για αρκετή ώρα μέχρι να βγάλει τα υγρά του. Στη συνέχει βγάζετε το χταπόδι απ’ την φωτιά και το ψιλοκόβετε. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και εκεί τσιγαρίζετε το κρεμμύδι με το σκόρδο, τη δάφνη το θυμάρι, τη ρίγανη και το χταπόδι. Τα τσιγαρίζετε όλα τα υλικά σας καλά σε δυνατή φωτιά. Σβήνετε με το κρασί και τέλος προσθέτετε τον χυμό ντομάτας. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι το χταπόδι να μαλακώσει καλά. Βράζετε στο διάστημα αυτό σε χωριστή κατσαρόλα το μακαρονάκι σε αρκετά αλατισμένο νερό και το στραγγίζετε. Μόλις το χταπόδι σας είναι έτοιμο, τότε ρίχνετε μέσα το μακαρονάκι. Ανακατεύετε καλά & σερβίρετε. Καλή επιτυχία!

Ρολάκια αραβικής

Εύκολες δημιουργίες με αραβικές πίτες για ένα τραπέζι, ή ένα πάρτι. Εδώ σας δίνουμε διάφορες ιδέες για το πως μπρείτε να γεμίσετε τις αραβικές σας και να ενθουσιάσετε.

Υλικά:
2 πακέτα μεγάλες αραβικές πίτες
μαρούλι
λεμόνι
ζαμπόν
τυρί του τοστ
τουρσί (διαφορα πολύχρωμα)
τόννος
μαγιονέζα
άνηθος
κέτσαπ – μουστάρδα
λουκάνικα φρανκφούρτης
αυγά βραστά
γαλοπούλα
πιπεριές φλωρίνης

Εκτέλεση:
Μια ιδέα ειναι να χρησιμοποιήσετε το ζαμπόν το τυρί του τοστ, την μαγιονέζα και τα πολύχρωμα τουρσιά. Αλείφετε όλη την επιφάνεια της αραβικής πίτας με την μαγιονέζα. Στη συνέχεια απλώνετε πάνω σε λωρίδες το ζαμπόν και το τυρί και τέλος σκεπάζετε την επιφάνεια με το τουρσί. Τυλίγετε πολύ καλά την αραβική σε μεμβράνη τροφίμων και την βάζετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 3 ώρες μεχρι να σερβίρετε. Μετά ξετυλίγετε την μεμβράνη και κόβετε την αραβική σας σε ροδέλες. Στολίζετε την πιατέλα σας.
Μια άλλη ιδέα είναι να αλείψετε την αραβική σας με κέσαπ και μουστάρδα. Γεμίστε την επιφάνεια με λωρδίες λουκάνικου φρανκφούρτης και ροδέλες βρασμένου αυγού. Μετά ακολουθείτε την ίδια διαδικασία για το τύλιγμα και το κόψιμο.
Άλλη ιδέα ειναι με τον τόνο. Αλείφετε πάλι με μαγιονέζα και γεμίζετε την αραβική με άνηθο και τόνο. Επίσης την ραντίζετε με λεμόνι.
Ιδέα άλλη ειναι με γαλοπούλα, τυρί του τοστ, μαγιονέζα και λωρίδες πιπεριές φλωρίνης.
Καλή σας επιτυχία!!

Πολύχρωμη σαλάτα

Μια απολαυστική συνταγή για να εντυπωσιάσετε σε ένα τραπέζι!
Υλικά:
2 κούπες βρασμένο καλαμπόκι (κατεψυγμένο)
2 κούπες μεξικάνικα φασολάκια κόκκινα βρασμένα
4-5 καρότα
λάχανο άσπρο
λάχανο κόκκινο
μαρούλι
2-3 κούπες βρασμένο ρύζι (σπιρωτό)
1 μεγάλη αραβική πίτα
Ελαιόλαδο
λεμόνι
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:
Αρχικά βάλτε για λίγο την πίτα σας στον φούρνο σε χαμηλή φωτιά πάνω κάτω για να ψηθεί ελαφρώς. Ο σκοπός μας ειναι να την χρησιμοποιήσουμε σαν βάση (καλαθάκι δηλαδή) για τη σαλάτα μας. Πάρτε μια μεγάλη πιατέλα και βάλτε πάνω την πίτα σας. Στην συνέχεια στη μέση της πίτας βάλτε μία ντομάτα για να προσδιορίσετε το κέντρο σας και βάλτε γύρω γύρω από την ντομάτα το κάθε υλικό σας χωριστά. Δηλαδή βάλτε το καλαμπόκι, δίπλα το μαρούλι, δίπλα το λάχανο, δίπλα τα φασολάκια κ.ο.κ. Χτυπήστε σε ένα σέικερ το ελαιόλαδο με το λεμόνι, το αλάτι και το πιπέρι καλά. Περιχύστε την σαλάτα σας και “λούστε” καλά όλα τα υλικά σας. Αν θέλετε μεγαλύτερη ποσότητα σαλάτας μπορείτε αντί για ολόκληρη την πίτα να βάλετε κομμάτια πίτας (ψημένα) και να καλύψετε όλον τον πάτο της πιατέλας σας. Έτσι θα χρησιμοποιήσετε περισσόερα υλικά και θα καλύψετε περισσότερα άτομα.

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Ένα αρκετά νόστιμο και εύκολο φαγητό.. για να μπορέσετε να συνδυάσετε το κρέας με την σούπα.
Υλικά:
1 κιλό περίπου κιμά (μοσχαρίσιο)
1 κούπα (οχι πολύ γεμάτη) ρύζι γλασσέ
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
Ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε αρχικά όλα μας τα υλικά. Όταν το μίγμα μας είναι έτοιμο και ομογενοποιημένο, τότε παίρνουμε μικρές ποσότητες κιμά στα χέρια μας και το πλάθουμε σε μέτρια μπαλάκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό (αν θέλετε προσθέστε και ένα – δυο κνορ) αλάτι – πιπέρι – ελαιόλαδο. Στα γιουβαρλάκια προτείνουμε και ένα με δύο καρότα μέσα στον ζωμό. Ακόμα μπορείτε να βάλετε και δύο τρεις μικρές πατάτες κομμένες σε κυβάκια. Αφήνουμε αυτόν τον ζωμό στην κατσαρόλα να σιγοβράσει λίγο και στην συνέχεια προσθέτουμε μέσα τα γιουβαρλάκια. Προσέχουμε το νερό να τα σκεπάζει αν δεν τα σκεπάζει προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό μας μπορούμε να κάνουμε το αυγολέμονο. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα 3 αυγά και τον χυμό από 2-3 λεμόνια ανάλογα πόσο ξινή θέλετε την σούπα. Χτυπάμε καλά το αυγολέμονο μας αρκετή ώρα μέχρι να αφρατέψει. Όταν η σούπα μας ειναι έτοιμη τότε παίρνουμε απ’ αυτή με μια μεγάλη κουτάλα και την βάζουμε στο αυγολέμονο ενώ συνεχίζουμε να χτυπάμε αργά. Σιγά σιγά προσθέτουμε το αυγολέμονο στην σούπα μας και κουνάμε την κατσαρόλα. Μην ρίχνετε απότομα το αυγολέμονο μεσα στις σούπες σας γενικά γιατί θα κόψει! Καλή σας όρεξη!

Χορτοφαγική ομελέτα!

Μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή από τη γιαγιά….

Υλικά:

1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα

1 μέτριο κολοκύθι

1 κρεμμύδι ξερό (μικρό)

1 πράσινη πιπεριά

1 πατάτα μικρή

2 χούφτες τυρί τριμμένο (ότι υπάρχει στο ψυγείο σας)

5 αυγά

αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και στη συνέχεια τα κόβουμε σε κύβους και την πιπεριά με το κρεμμύδι σε λεπτές λωρίδες.  Βάζουμε λίγο λάδι στο τηγάνι και τηγανίζουμε όλα τα λαχανικά μας μαζί ανακατεύοντας συχνά με μεγάλη ξύλινη κουτάλα. Σε μία λεκάνη χτυπάμε τα αυγά μας μαζί με το τυρί και λίγο γάλα (1 μικρό ποτηράκι του κρασιού), πιπέρι και αλάτι. Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών μας πάνω στα λαχανικά όταν αυτά έχουν ψηθεί. Αφού πάρει χρώμα η ομελέτα μας από κατω με την βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου ή μιας πιατέλας την αναποδογυρίζουμε για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Καλή επιτυχία!

Σημ: Βγαίνει μια ομελέτα σε μέγεθος κανονικής πίτσας!

Καρυδόπιτα εύκολη

Υλικά:

1 βιτάμ χάρτινο (250γραμμάρια)

3 αυγά

1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο)

2 βανίλιες

1 φακελάκι μπέκιν πάουντερ

1/2 ποτηράκι του κρασιού, κονιάκ

1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα (μέσα στο κονιάκ)

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

1 φλιτζάνι καρύδια τριμμένα

1/2 κιλό αλεύρι (μαλακό)

ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι:

3 ποτήρια νερό

3/4 του κιλού ζάχαρη

1 φλούδα πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Χτυπάμε αρχικά με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μια μεγάλη λεκάνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε τμηματικά τα αυγά (χτυπημένα). Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας το γάλα, τις βανίλιες, το μπέκιν πάουντερ, το κονιάκ μαζί με τη σόδα, τα καρύδια και τέλος το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος βάζουμε το αλεύρι και χτυπάμε το μείγμα μας μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και βάζουμε μέσα το γλυκό μας. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω μέχρι να πάρει η καρυδόπιτά μας χρώμα.

Φτιάχνουμε το σιρόπι μας, βράζοντας πολύ καλά όλα τα υλικά μας μαζί.

Σημ: Θα πρέπει να είναι ζεστό το γλυκό και κρύο το σιρόπι μας. Γι’ αυτό φτιάξτε πρώτα το σιρόπι σας και αφήστε το εκτός ψυγείου να κρυώσει καλά. Καλή επιτυχία!

my-family

Το my family προτείνει ...