ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ

Γλυκά και αλμυρά παραστρατήματα! Για όσους ξέρουν να φάνε, για όσους τολμούν να δοκιμάσουν, ακόμα και για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πώς ο έρωτας περνάει από το στομάχι.....

Γεμιστά γκρέιπ φρουτ!

Μια συνταγή που μας έστειλε η αναγνώστρια Ελένη Δ.

Υλικά (για 4 άτομα):

2 μεγάλα γκρέιπ φρουτ

2 κουτιά τόνο (σε νερό)

κάπαρη

μαγιονέζα

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε τα γκρέιπ φρουτ στη μέση και αφαιρείτε το εσωτερικό τους. Βάζετε το εσωτερικό τους σε ένα μεγάλο μπολ και με δύο μαχαίρια το πολτοποιείτε. Σε ένα άλλο μπολ αδειάζετε τα δυο κουτια τόνου (αφαιρώντας το νερό), την κάπαρη και ρίχνετε ανάλογο γκρέιπ φρουτ (προσέξτε μην βάλετε όλο το ζουμί τους), αλάτι, πιπέρι και τέλος την μαγιονέζα. Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας και με αυτό το μίγμα γεμίζετε τα καλαθάκια του γκρέιπ φρουτ. Βάζετε τα γκρέιπ φρουτ στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες και πριν το σεβρίρετε, γαρνίρετε με κάπαρη ή ελιές μαύρες. Καλή επιτυχία!

my-family

 

 

Κοτοσαλάτα!

Μία εύκολη και δροσερή σαλάτα για τώρα το καλοκαίρι!

Υλικά:

2 κομμάτια (στήθος) κοτόπουλου

2 πατάτες (μεγάλες)

2 πιπεριές πράσινες

μαϊντανό (1/2 ματσάκι)

1 κρεμμύδι ξερό (μεγάλο)

3 αυγά (βρασμένα)

6-7 αγγουράκι τουρσί

λίγη κάπαρη

ελιές (μαύρες)

1 αγγούρι φρέσκο

2 ντομάτες

μαγιονέζα (προεραιτικά)

αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά βράζετε σε μία κατσαρόλα τις δύο πατάτες και τα αυγά. Στη συνέχεια βράζετε καλά σε μία κατσαρόλα το κοτόπουλό σας. Παίρνετε μια μεγάλη σαλατιέρα και αρχικά κόβετε σε μικρούς κύβους τις βρασμένες πατάτες και σε ψιλά κομμάτια το κοτόπουλο. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, κόβετε σε ροδέλες το αγγουράκι τουρσί και το αγγούρι το φρέσκο, κόβετε τα αυγά στα τέσσερα κομμάτια, ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τις πιπεριές σε μικρά καρέ. Βάζετε μέσα την κάπαρη και τις ελιές. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας μαζί με αλάτι και πιπέρι (αρκετό). Τελευταία στιγμή βάζετε τις ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους. Καλή επιτυχία!

Σημ: Δένετε όλη τη σαλάτα με αρκετή μαγιονέζα. Αν δεν θέλετε τότε φτιάξτε μια σως με ελαιόλαδο και λεμόνι.

my-family

 

Γεμιστά μανιτάρια!

Υλικά:

700 γραμμάρια περίπου μανιτάρια (προσέξτε να έχουν μεγάλο καπέλο)

1 κρεμμύδι

σκόρδο

50 γραμμάρια βούτυρο

50 γραμμάρια τυρί τριμμένο (πικάντικο)

1 αυγό

μαϊντανό

λάδι

γαλέτα

αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Τα μανιτάρια σας πρέπει να έχουν μεγάλο καπέλο, για να μπορούν να γίνουν γεμιστά. Καθαρίστε τα καλά και αφαιρέστε τον κορμό τους. Στη συνέχεια ψιλοκόψτε τον κορμό που έχετε βγάλει. Ψιλοκόψτε το μαϊντανό, το σκόρδο, το κρεμμύδι και σωτάρετε όλα τα υλικά αυτά μαζί (προσθέστε και τα κομμένα μανιτάρια). Ρίξτε αλάτι και πιπέρι και μετά προσθέστε το τριμμένο τυρί και το αυγό. Ανακατέψτε καλά τα υλικά σας όλα μαζί, μεχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο και σφιχτό μίγμα. Γεμίστε με αυτό τα μανιτάρια σας. Αλείψτε ένα ταψί με λάδι και πασπαλίστε την επιφάνειά του με γαλέτα. Τοποθετείστε εκεί τα μανιτάρια σας και ψήστε για περίπου μισή ώρα.

Σημ: Τα μανιτάρια σας μπορούν να γίνουν ένα συνοδευτικό πιάτο για κάποιο κρέας ψήτο.

my-family

Κροκέτες κουνουπιδιού!

Μία πολύ εύκολη και αρκετά γρήγορη συνταγή. Είναι ιδανική λύση για ένα πρόχειρο τραπέζι…

Υλικά:

1 μικρό κουνουπίδι

100 γραμμάρια αλεύρι

1/2 ποτήρι λευκό κρασί1

1 λεμόνι

λίγο αλάτι

1 ασπράδι αυγού

λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση:

Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε το αλεύρι, το αλάτι και ρίχνετε τμηματικά το κρασί ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να γινει ένας παχύρευστος χυλός. Τέλος χτυπάτε χωριστά το ασπράδι του αυγού μέχρι να γινει μαρέγκα και το ρίχνετε και αυτό στον χυλό σας. Τότε ο χυλός ειναι έτοιμος. Πλύντε καλά το κουνουπίδι σας και χωρίστε το σε μικρά “μπουκετάκια”. Σε μία κατσαρόλα βράστε νερό με αλάτι και ζεματίστε εκεί τα “μπουκετάκια” σας για περίπου 5 λεπτά. Βγάλτε το κουνουπίδι από την κατσαρόλα και αφήστε το να στραγγίξει καλά και να κρυώσει πάνω σε μια πετσέτα. Μετά περάστε ένα – ένα τα μπουκετάκια από τον χυλό σας, μέχρι να τα καλύψετε εντελώς. Βάλτε λάδι στο τηγάνι σας ή στη φριτέζα και αφήστε το να κάψει. Ρίξτε μεσα τα “μπουκετάκια” προσέχοντας το λάδι να τα καλύπτει ολόκληρα για να μην σας στεγνώσουν. Τηγανίζετε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν απ’ ολες τις πλευρές τους. Τις τοποθετείτε τέλος σε μία πιατέλα στην οποία εχετε βάλει χαρτί κουζίνας (για να απορροφήσει το πολύ λάδι) και τις γαρνίρετε με φέτες λεμονιού. Τρώγονται ζεστές. Καλή επιτυχία!

my-family

Μανιταρόπιτα!

Υλικά:

Για τη ζύμη θα χρειαστούμε:

250 γραμμάρια αλεύρι

125 γραμμάρια βούτυρο

1 κρόκο αυγού

λίγο αλάτι

Για τη γέμιση θα χρειαστούμε:

600 γραμμάρια μανιτάρια

150 γραμμάρια μπέικον

3 αυγά

1/2 ματσάκι μαϊντανό

λίγο ελαιόλαδο (1-2 κουταλιές)

150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

50 γραμμάρια γραβιέρα

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι. Ανοίγετε μια μικρή λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε μέσα τον κρόκο. Ρίχνετε μέσα το βούτυρο (να ειναι μαλακό) και το αλάτι και ζυμώνετε καλά όλα σας τα υλικά. Βρέχετε με λίγο νερό τη ζύμη σας να γίνει εύπλαστη. Στην συνέχεια κάνετε τη ζύμη σας μια μπάλα και την αφήνετε να “ξεκουραστεί” για μισή ώρα περίπου σε σκιερό μέρος. Κόβετε σε μικρά κομμάτια το μπέικον και τα τσιγαρίζετε μαζί με τα μανιτάρια σας μεχρι να αποβάλλουν όλα τους τα υγρά. Στη συνέχεια αλατοπιπερώνετε. Ανοίγετε τη ζύμη σας σε μία φόρμα για τάρτες και καλύπτετε και τα πλαϊνά τοιχώματα. Ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας και τον ρίχνετε και αυτόν μέσα στο μίγμα (μανιτάρια – μπέικον). Στρώνετε όλη αυτή την γέμιση πάνω στη ζύμη σας. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και περιχύνετε με αυτό το “υγρό” όλη την τάρτα σας. Τέλος πασπαλίζετε με την γραβιέρα (ή όποιο κίτρινο σκληρό τυρί θέλετε). Προθερμαίνετε το φούρνο σας και ψήνετε την τάρτα σας στους 200βαθμούς για περίπου 50λεπτά. Καλή επιτυχία!

my-family

 

Μελιτζανοσαλάτα!

Μια ακόμα νηστίσιμη συνταγή της γιαγιάς…

Υλικά:

3 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες)

1/2 ματσάκι μαϊντανό

2 αγγουράκια μικρά (φρέσκα)

1 πράσινη πιπεριά

3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)

2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)

αλάτι – πιπέρι

ελαιόλαδο – ξύδι

Εκτέλεση:

Πλένετε αρχικά τις μελιτζάνες. Μετά τις τρυπάτε με ένα πηρούνι σε διάφορα σημεία και τις ψήνετε στο φούρνο σας. Όταν είναι έτοιμες – τότε τις ξεφλουδίζετε και μετά παίρνετε ένα τρυπητό και τις κόβετε με δύο μαχαίρια. Αφήνετε μέσα στο τρυπητό τις μελιτζάνες για περίπου 2 ώρες ώσπου να βγάλουν όλα τους τα υγρά. Σε ένα μεγάλο μπολ κόβετε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά σας. Ρίχνετε τέλος και την μελιτζάνα σας, προσθέτετε το λάδι, το ξύδι και το αλάτι με το πιπέρι και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνουν όλα ένα ενιαίο μίγμα. Η υφή της θα πρέπει να είναι λίγο σταθερή – δηλαδή να μην σας βγει πολτός! Καλή επιτυχία!

my-family

Ψωμί σπέσιαλ!

Ένα ωραίο πιάτο για να συνοδέψετε το φαγητό σας ή ακόμα και να το σερβίρετε ανάμεσα στα άλλα στο μπουφέ σας!

Υλικά:

1 μεγάλη μπακέτα

4 σκελίδες σκόρδο

Ελαιόλαδο

αλάτι – πιπέρι – λίγο θυμάρι

2-3 μεσαίες σφιχτές ντομάτες

τυρί μοτσαρέλα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε αρχικά στο multi το ελαιόλαδο με το σκόρδο μέχρι να λιώσει τελείως. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα λίγο αλάτι, το πιπέρι και το θυμάρι και χτυπάμε τα υλικά μας για λίγο ακόμα. Κόβουμε τη μπαγκέτα μας σε λοξές ροδέλες και με ένα πινέλο βάζουμε αρκετή ποσότητα από το μίγμα μας πάνω σε κάθε φέτα. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και στρώνουμε πάνω τις ροδέλες μας. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο πάνω κάτω για περίπου 15-20 λεπτά. Μόλις βγάλουμε τα ψωμάκια μας, τα σερβίρουμε σε μία πιατέλα και κόβουμε από μία ροδέλα ντομάτα και ένα κομμάτι μοτσαρέλα για το καθένα. Στολίζουμε τα ψωμάκια μας και είναι έτοιμα! Σερβίρονται ζεστά! Καλή επιτυχία!

my-family

 

Ταραμοσαλάτα με ψωμί!

Υλικά:

1 κρεμμυδάκι (φρέσκο ή ξερό)

1 κουταλιά της σούπας (γεμάτη) ταραμά

4 φέτες ψωμί (της προηγούμενης μέρας) βρεγμένο

Εκτέλεση:

Αρχικά λιώνετε στο multi το κρεμμύδι με τον ταραμά. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα το ψωμί καλά στραγγισμένο. Τέλος βάζετε ελαιόλαδο και λεμόνι σιγά σιγά. Δοκιμάζετε στη γεύση και διορθώνετε. Αν χρειαστεί στο τέλος ρίξτε με το χέρι σας λίγο νερό (1 κουταλιά της σούπας). Καλή επιτυχία!

my-family

Μακαρονάκι με χταπόδι!

Άλλη μια νηστίσιμη συνταγή από τη γιαγιά…

Υλικά:

1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό

1 κιλό χταπόδι (κατεψυγμένο)

2 κρεμμύδια (ξερά – ψιλοκομμένα)

αλάτι – πιπέρι

1 κονσέρβα τοματάκι (ψιλοκομμένο)

1 φλιτζάνι περίπου ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αρχικά σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μετά ρίχνετε το χταπόδι σας, αφού πρώτα το έχετε κόψει σε μικρά κομμάτια. Ανακατεύετε για περίπου 5 λεπτά ώσπου να τσιγαριστούν τα υλικά σας καλά. Στη συνέχεια προσθέτετε την ντομάτα με το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτετε μέσα στη σάλτσα σας και το νερό και χαμηλώνετε τη φωτιά για να βράσει καλά το χταπόδι. Όταν το χταπόδι σας ψηθεί, τότε συμπληρώνετε νερό και ρίχνετε μέσα και το μακαρονάκι σας. Καλή επιτυχία!

my-family

Κολοκυθόπιτα εύκολη!

Μία πολύ απλή και εύκολη κολοκυθόπιτα που θα σας βγάλει σίγουρα απ’την δύσκολη θέση απέναντι στους “ξαφνικούς” επισκέπτες!

Υλικά:

1 μικρό γιαούρτι (αγελαδίτσα)

4 αυγά

2 ποτήρια αλεύρι (κανονικό – για όλες τις χρήσεις)

1/2 ποτήρι ελαιόλαδο

2 1/2 ποτήρια τυρί (διάφορα τυριά ότι έχετε τριμμένο και λίγη φέτα)

3 κουταλάκια πέκιν πάουντερ

3 μεγάλα κολοκύθια (τα ξεφλουδίζετε και τα τρίβετε στον τρίφτη σας από την χοντρή πλευρά)

2 κρεμμυδάκια φρέσκα

πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά χτυπάμε καλά σ’ ένα μπολ το ελαιόλαδο με τα αυγά μας. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τμηματικά το αλεύρι με το πέκιν πάουντερ και το γιαούρτι. Ακολουθούν τα κολοκύθια μας (καλά στραγγισμένα – να μην έχουν υγρά), το κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο), τα τυριά μας. Τέλος δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε το πιπέρι. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο αλάτι. Δεν το πολυπροτείνουμε γιατί υπάρχουν τα τυριά. Ρίχνουμε όλο αυτό το μίγμα μας στο ταψί μας. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς – ώσπου η πίτα μας να ροδοκοκκινίσει! Καλή επιτυχία!

my-family

Το my family προτείνει ...