ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ

Γλυκά και αλμυρά παραστρατήματα! Για όσους ξέρουν να φάνε, για όσους τολμούν να δοκιμάσουν, ακόμα και για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πώς ο έρωτας περνάει από το στομάχι.....

Ταλιατέλες με σπανάκι!

Υλικά:

1 κιλό σπανάκι

1 πακέτο ταλιατέλες

500 γραμμάρια φιλέτο γλώσσας

50 γραμμάρια βούτυρο

40 γραμμάρια αλεύρι

200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

400 γραμμάρια ζωμό λαχανικών

4 κουταλιές χυμό λεμονιού

6 φέτες κίτρινο μαλακό τυρί

αλάτι – πιπέριρο

Εκτέλεση:

Αρχικά καθαρίζετε και πλένετε καλά το σπανάκι σας. Το βράζετε για λίγα λεπτά μέσα σε μια κατσαρόλα μέχρι να μαραθεί. Όταν κρυώσει, το σουρώνετε και το ψιλοκόβετε. Βράζετε κανονικά τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό και τις σουρώνετε. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε μέσα σ’ αυτό το αλεύρι, τον ζωμό των λαχανικών και την κρέμα γάλακτος. Αφήνετε να σιγοβράσει η σάλτσα σας μέχρι να “δέσει”. Πλένετε και σουρώνετε τα φιλέτα της γλώσσας. Τα περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού και τα αλατοπιπερώνετε. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αφού πρώτα το βουτυρώσετε, στρώνετε τις μισές ταλιατέλες και τις περιχύνετε με το 1/3 της σάλτσας. Από πάνω στρώνετε τα φιλέτα της γλώσσας και ακόμα 1/3 της σάλτσας. Μετά στρώνετε το σπανάκι και κλείνετε με τις υπόλοιπες ταλιατέλες και την υπόλοιπη σάλτσα. Τέλος στρώνετε τις φέτες του τυριού. Προθερμένετε  τον φούρνο σας και ψήνετε στους 200 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Αφού βγάλετε το φαγητό από τον φούρνο, αφήστε το πρώτα να “σταθεί” και μετά κόψτε το σε κομμάτια. Συμβουλή: Μπορείτε να ακολουθήσετε την ίδια συνταγή, αφαιρώντας τα φιλέτα γλώσσας. Καλή επιτυχία!

my-family

Σαλάτα με γαρίδες και σολομό!

Υλικά:

Μισό αγγούρι (κομμένο σε ροδέλες)

2 ντομάτες μεγάλες (ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομματάκια)

1 ματσάκι κάρδαμο

230γραμμάρια φρέκσο σολομό

230 γραμμάρια γαρίδες (βρασμένες και καθαρισμένες)

Για τη σως:

5 κουταλιές χυμό λεμονιού

2 κουταλιές μουστάρδα

5 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές κάπαρη (ψιλοκομμένες)

3 κουταλιές πράσινο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

2 κουταλιές άνηθο (ψιλοκομμένο)

αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά ξεκινήστε με τη σως. Σε ένα μπολ χτυπήστε το λεμόνι με τη μουστάρδα, την κάπαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε πρώτα αυτά τα υλικά μαζί και ρίχνετε τμηματικά το ελαιόλαδο μέχρι να “δέσει” η σως. Μετά ρίξτε στο μείγμα το κρεμμύδι και τον άνηθο και ανακατέψτε τα. Βάλτε στη σαλατιέρα το αγγούρι και τις ντομάτες, περιχύστε τα με τη σως και αφήστε τα να “ποτιστούν” για είκοσι λεπτά περίπου. Μετά κόψτε το κάρδαμο, αφαιρώντας τους βλαστούς. Τοποθετήστε το κάρδαμο σε πιατέλα (στρώστε το κάτω). Κόψτε το σολομό και τις γαρίδες σε κομμάτια και ρίχτε τα μέσα στις ντομάτες. Τέλος αδειάστε τη σαλάτα σας πάνω στο κάρδαμο. Καλή επιτυχία!

my-family

Ρώσικοι κεφτέδες!

Μια αυθεντική συνταγή από την Ρωσία!

Υλικά:

350γραμμάρια κιμά (μοσχαρίσιο)

1 αυγό

ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 φέτα ψωμί (ψίχα)

λίγο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

γάλα

αλάτι – πιπέρι

βούτυρο

τριμμένη φρυγανιά

λάδι και αλεύρι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα:

Τυρί μασκαρπόνε

γιαούρτι

λίγο λεμόνι

Εκτέλεση:

Αρχικά ανακατέψτε σε ένα μπολ τον κιμά μαζί με το ψωμί. Το ψωμί πρώτα θα το έχετε μουσκέψει στό γάλα. Μετά προσθέστε στο μείγμα σας, το αυγό, τον μαϊντανό και το κρεμμύδι ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. Δουλέψτε καλά όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα. Σκεπάστε το μείγμα σας και αφήστε το στην άκρη για καμιά ώρα. Μετά πλάστε τον κιμά σας σε μικρά μπαλάκια. Βάλτε αν θέλετε στο κέντρο της κάθε μπάλας και από ένα μικρό κομματάκι φρέσκο βούτυρο. Αυτό θα βοηθήσει να μαλακώσουν. Αλευρώστε τα κεφτεδάκια σας και περάστε τα από την τριμμένη φρυγανιά. Τηγανίστε τα σε καυτό λάδι. Μετά ετοιμάστε την σάλτσα. Αυτή γίνεται ως εξής: 3/4 της κούπας τυρί μασκαρπόνε και 1/4  της κούπας γιαούρτι. Προσθέστε λίγες σταγόνες λεμόνι. Ανακατέψτε καλά τα υλικά αυτά μαζί. Προσέξτε η υφή της θα πρέπει να είναι λίγο πυκτή. Καλή σας επιτυχία!

my-family

Ομελέτα με κρεμμύδια!

Υλικά:

4 κρεμμύδια μεγάλα (ξερά)

5-6 αυγά

2 κουταλιές της σούπας τυρί κίτρινο (τριμμένο)

αλάτι – πιπέρι

λάδι

λίγο γάλα

Εκτέλεση:

Αρχικά καθαρίστε καλά τα κρεμμύδια σας και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια τσιγαρίστε τα κρεμμύδια σε λάδι γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές τους μέχρι να μαλακώσουν. Βγάλτε τα, στραγγισμένα σε ένα πιάτο και αλατοπιπερώστε ελαφρά. Μετά χτυπήστε σ’ ένα μπολ καλά τα αυγά με το τυρί και το γάλα, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. (προσέξτε μόνο το αλάτι σας – αν το τυρί σας είναι ήδη αλμυρό). Τέλος προσθέστε μέσα στο μείγμα σας και τα κρεμμύδια. Τηγανίστε την ομελέτα σας στο λάδι που τσιγαρίσατε πριν τα κρεμμύδια. Αφού ψηθεί απ’ την μία πλευρά γυρίστε και από την άλλη μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρεται ζεστή. Καλή επιτυχία!

my-family

 

Δανέζικη πουτίγκα μήλου!

Υλικά:

12 φέτες ψωμί του τοστ (λευκό) – μόνο την ψίχα αλεσμένη

1 1/2 κιλό μήλα γκόλντεν

2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη

1 φλιτζάνι μαρμελάδα φραμπουάζ ή κάποια άλλη που σας αρέσει

6 κουταλιές μαγειρικό λίπος

σαντιγύ

Εκτέλεση:

Μία αυθεντική δανέζικη συνταγή! Αρχικά σωτάρετε σε ένα βαθύ τηγάνι το μαγειρικό λίπος με τις φέτες το ψωμί, ώσπου να ξανθύνουν και τα αφήνετε στην άκρη. Καθαρίζετε τα μήλα σας και τα κόβετε σε κύβους. Τα βράζετε μέσα σε μία κατσαρόλα με νερό και τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια στρώνετε σε ένα πυρέξ, πρώτα 1 φλιτζάνι από την σωταρισμένη ψίχα, 2 φλιτζάνια σάλτσα μήλου και 1/2 φλιτζάνι μαρμελάδα. Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία με τα στρώματα-μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Τελειώνετε με την ψίχα ψωμιού. Ψήνετε την πουτίγκα σας σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180 βαθμούς. Μπορείτε να γαρνίρετε την πουτίγκα σας με σαντιγύ. Σερβίρετε “χλιαρή”. Καλή επιτυχία!

my-family

Κουραμπιέδες διαφορετικοί!

Υλικά:

1/2 κιλό αλεύρι απ (αυτό που φουσκώνει μόνο του)

1 ποτήρι καλαμποκέλαιο

1/2 ποτήρι κρασί

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

μαρμελάδα της αρεσκείας σας

λαδόχαρτο

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Μια εκδοχή των κουραμπιέδων.. αυτή τη φορά με μαρμελάδα! Πολύ εύκολη συνταγή.. και για τους μικρούς μας φίλους! Σε μία μεγάλη λεκάνη, ζυμώνετε όλα αυτα τα υλικά μαζί. Αν η ζύμη σας βγει πολύ μαλακή, τότε προσθέτετε και λίγο ακόμα αλεύρι (σκληρό). Στην συνέχεια χωρίζετε την ζύμη σας σε μπαλάκια (ισόπαχα). Τα ανοίγετε με τον πλάστη και προσθέτετε στο κέντρο του καθενός λίγη ποσότητα της μαρμελάδας σας. Τα κλείνετε προσεκτικά ένα – ένα και τα τοποθετείτε σε λαδόχαρτο σε ένα ταψί. Ψήνετε τα γλυκά στους 175 βαθμούς. Μόλις ψηθούν, τοτε τ’ αφήνετε να κρυώσουν λίγο και μετά τα κοσκινίζετε με την ζάχαρη άχνη! Καλή επιτυχία!

my-family

Τρουφάκια με ινδοκάρυδο!

Υλικά:

380 γραμμάρια σοκολάτα άσπρη

1/4 της κούπας (γάλα εβαπορέ)

1 κουταλιά λικέρ (κατά προτίμηση με άρωμα ινδοκάρυδου)

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1/4 της κούπας φυστίκια Αιγίνης (ψιλοκομμένα)

1/2 της κούπας ινδοκάρυδο

Εκτέλεση:

Μια εύκολη και χριστουγεννιάτικη συνταγή! Αρχικά λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα.Προσθέτουμε μέσα το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το γάλα ζεστό. Ανακατεύουμε καλά όλα αυτά τα υλικά μαζί και μετά βάζουμε το μίγμα μας στο ψυγείο. Σ’ ένα μικρό τηγανάκια καβουρδίζουμε τα φυστίκια με το ινδοκάρυδο και μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, παίρνουμε λίγο λίγο από το μίγμα μας και το πλάθουμε στα χέρια μας στο μέγεθος μιας μικρής μπαλίτσας. Κυλάμε τις μπάλες αυτές μία – μία από το ινδοκάρυδο και τις τοποθετούμε στα ειδικά χαρτάκια (για σοκολατάκια). Βάζουμε τα γλυκά μας σε ένα δίσκο και στο ψυγείο πάλι για να “σφίξουν”. Καλή επιτυχία!

my-family

Κορμός σοκολάτα!

Υλικά:

2 πακέτα πτι μπερ (Παπαδοπούλου)

250 γραμμάρια μαργαρίνη

250 ζάχαρη άχνη

4 αυγά

2 βανίλιες

½ φλιτζάνι του καφέ βερμούτ ή λικέρ

3 – 4 κουταλιές της σούπας κακάο

Εκτέλεση:

Χτυπάς το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει με την ζάχαρη και τα αυγά με το κακάο και μετά ρίχνεις μέσα τα μπισκότα (κομμένα με το χέρι). Τελευταίο το ποτό. Τα κάνεις ένα μακρόστενο σχήμα. Τα τυλίγεις με αλουμινόχαρτο και μετά στην κατάψυξη να πήξει καλά. Κόβετε σε κομμάτια. Αν θέλετε βάλτε επικάλυψη – λιωμένη κουβερτούρα. Καλή επιτυχία!

my-family

Εύκολο σουφλέ!

Υλικά:

12 φέτες ζαμπόν

1 αυγό

1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι γάλα (εβαπορέ)

300 γραμμάρια γραβιέρα

1 ψωμί του τοστ (χωρίς κόρα)

Εκτέλεση:

Στρώνεις στο πυρέξ το ψωμί. Σειρά ζαμπόν, σειρά τυρί, πάνω πάλι ψωμί. Τελειώνεις με ψωμί και ρίχνεις το γάλα με το αυγό και το νερό από πάνω, να το πιει. Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω. Καλή επιτυχία!

my-family

Μανιταρόπιτα… διαφορετική!

Υλικά:

1 φακελάκι μανιταρόσουπα

2 ποτήρια νερό

350 γραμμάρια κοτόπουλο (βρασμένο και κομμένο σε κομματάκια)

50 γραμμάρια μανιτάρια (κονσέρβα – ψιλοκομμένα)

1 αυγό

200 γραμμάρια σφολιάτα

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά αδειάζετε την σκόνη της μανιταρόσουπας σε ένα τηγάνι και προσθέτετε κρύο νερό. Σιγοβράζετε και ανακατεύετε διαρκώς μέχρι να πήξει. Σ’ ένα μπολάκι ρίχνετε το κοτόπουλο και τα μανιτάρια και τα αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε το μίγμα αυτό μέσα στην σούπα και ανακατεύτετε τα υλικά σας καλά. Ρίχνετε το μίγμα σας αυτό σε ένα πυρίμαχο σκεύος και από πάνω καλύπτετε με την σφολιάτα (ένα φύλλο μετρίου πάχους). Αλείφετε καλά όλη σας την πίτα με το αυγό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, στους 220βαθμούς. Καλή επιτυχία!

my-family

Το my family προτείνει ...