ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ

Γλυκά και αλμυρά παραστρατήματα! Για όσους ξέρουν να φάνε, για όσους τολμούν να δοκιμάσουν, ακόμα και για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πώς ο έρωτας περνάει από το στομάχι.....

Αρνάκι αλά Ρομάνα!

“Ιταλική Συνταγή”

Υλικά:

750 γραμμάρια αρνάκι γάλακτος (από σπάλα – βγάλτε το κόκαλο)

50 γραμμάρια ελαιόλαδο

50 γραμμάρια κρεμμύδι (καθαρισμένο και ψιλοκομμένο)

2 κουταλιές αλεύρι

4 κουταλιές της σούπας κρασί (αρετσίνωτο)

2 κρόκους

χυμό 1/2 λεμονιού

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1/4 κουταλάκι του γλυκού ματζουράνα

λίγο φρέσκο δεντρολίβανο

λίγο ζωμό κρέατος

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά κόβετε το κρέας σε μικρούς κύβους. Ζεσταίνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα και εκεί μέσα τσιγαρίζετε το κρέας (πρώτα το έχετε αλευρώσει). Προσθέτε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με αλάτι και πιπέρι. Τ’ αφήνετε λίγο και “σβήνετε” με το κρασί. Αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτετε τον ζωμό του κρέατος και σκεπάζετε την κατσαρόλα. Σιγοβράζετε για περίπου 40 λεπτά. (ώσπου να δείτε το κρέας να έχει γίνει τρυφερό). Πριν σερβίρετε το κρέας σας, σε ένα μπολ, χτυπάτε το λεμόνι, τον μαϊντανό, τη ματζουράνα, τους κρόκους και προσθέτε μέσα εκεί λίγο λίγο από τον ζωμό του κρέατος. (όπως κάνουμε στο αυγολέμονο). Προσθέτετε τέλος το μίγμα αυτό (του μπολ) μέσα στην κατσαρόλα και αφήνετε να πάρε μια δύο βράσεις σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς όμως με την κουτάλα. Τέλος πασπαλίζετε το κρέας σας με φρέσκο δεντρολίβανο. Καλή επιτυχία!

my-family

Κοτόπουλο πανέ στο φούρνο!

Υλικά:

12 μπουτάκια κοτόπουλου (χωρίς την πέτσα)

6 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα (κοφτές)

125 γραμμάρια κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

3 κουταλιές της σούπας θυμάρι ψιλοκομμένο

75 γραμμάρια γαλέτα

50 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο

Καρότα κομμένα σε μπαστουνάκια (για το σερβίρισμα)

Κλαδάκια φρέσκου θυμαριού (για το γαρνίρισμα)

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά ανακατέψτε σε ένα μπολ, τη μαγιονέζα με το θυμάρι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Απλώστε το μίγμα αυτό πάνω στο κοτόπουλο και μετά περάστε τα μπουτάκια από την τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα). Βάλτε τα κοτόπουλα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και απλώστε από πάνω με ένα πινέλο το λιωμένο βούτυρο. Ψήστε στους 200 βαθμούς πάνω – κάτω για περίπου 45 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως. Μπορείτε να γαρνίρετε με τα καρότα και τα κλωναράκια θυμαριού. Καλή επιτυχία!

my-family

Κοτόσουπα με καλαμπόκι!

Υλικά:

450γραμμάρια στήθος κοτόπουλο

1 κουταλιά της σούπας λάδι

25 γραμμάρια αλεύρι

300 γραμμάρια ζωμό κοτόπουλου

300 γραμμάρια γάλα

6 φρέσκα κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)

450 γραμμάρια πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους)

150 γραμμάρια καλαμπόκι (κονσέρβα στραγγισμένο)

150 γραμμάρια κρέμα γάλακτος

Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε το κοτόπουλο σε κύβους. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο σκεύος και εκεί σοτάρετε το κοτόπουλο για περίπου 7 λεπτά. Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου. Ρίξτε τον ζωμό του κοτόπουλου και μετά το γάλα. Δυναμώστε τη φωτιά και αφήστε τα να πάρουν μια βράση. Έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τα υλικά σας να σιγοβράσουν. Προσθέστε τέλος, το καλαμπόκι, τα κρεμμύδια και τις πατάτες και αφήστε τα όλα μαζί να βράσουν για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συχνά. Στο τέλος ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και αλάτι με πιπέρι. Μαγειρεύετε για ακόμη 4-5 λεπτά και σερβίρετε. Καλή επιτυχία!

my-family

Ντοματόσουπα!

“Αυθεντική Ιταλική συνταγή”

Υλικά:

1 κουταλιά της σούπας λάδι

1 κρεμμύδι (καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες)

300 γραμμάρια ντοματάκια αποφλοιωμένα

600 γραμμάρια ζωμό λαχανικών

4 ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες

2 κοτσάνια σέλινο

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη

100 γραμμάρια ρύζι για πιλάφι

3 φέτες προσούτο (κομμένο σε λωρίδες)

Αλάτι – πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας βασιλικό (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε αρχικά το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μετά προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τα λιωμένα ντοματάκια, τον ζωμό των λαχανικών, τις κομμένες ντομάτες, το σέλινο, τη ζάχαρη και το ρύζι. Αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε για περίπου 20 λεπτά. Προσθέτετε το προσούτο και βράζετε για άλλα 5 λεπτά. Γαρνίρετε με χοντροκομμένο βασιλικό. Μπορείτε να τη σερβίρετε και με κρουτόν. Καλή επιτυχία!

my-family

Χοιρινό λεμονάτο με λαχανικά!

Υλικά:

1 κιλό κρέας χοιρινό (κόντρα χωρίς κόκκαλο)

300 γραμμάρια ώριμες ντομάτες

2 λεμόνια

500 γραμμάρια κολοκυθάκια (κομμένα σε ροδέλες)

4 σκελίδες σκόρδο

400 γραμμάρια καρότα

1 κουταλιά βασιλικό (ψιλοκομμένο)

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

3/4 του φλιτζανιού λάδι

1 κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο και ένα δεντρολίβανο

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά ανακατεύετε μέσα σε ένα φλιτζάνι το μισό σκόρδο, με το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι. Χαράζετε το κρέας κατά μήκος και γεμίζετε το μισό μίγμα του σκόρδου. Σε ένα ταψί βάζετε περίπου 8 κουταλιές ελαιόλαδο και το βάζετε στο φούρνο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, βάζετε μέσα το κρέας και το σωτάρετε από όλες τις πλευρές. Στύβετε το ένα λεμόνι και κόβετε και δύο ροδέλες από το άλλο. Περιχύνετε το κρέας σας με το λεμόνι και βάζετε και τις δύο ροδέλες. Μετά πασπαλίζετε όλο το κρέας σας με το υπόλοιπο μίγμα του σκόρδου. Σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190βαθμούς. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες. Κάθε τόσο γυρίζετε το κρέας σας και το περιχύνετε με λίγες κουταλιές λεμόνι. Όση ώρα ψήνετε το κρέας, σε μια κατσαρόλα βάζετε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτε εκεί τις ντομάτες σας καθαρισμένες και κομμένες, τον βασιλικό, το υπόλοιπο σκόρδο, το αλάτι και την ζάχαρη. Σιγοβράζετε την σάλτσα για περίπου 10 λεπτά και μόλις κρυώσει προσθέτετε το ταμπάσκο. Βράζετε τα κολοκυθάκια σας σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και μετά τα στραγγίζετε. Βράζετε και τα καρότα σας με τον ίδιο τρόπο μέχρι να μαλακώσουν και όταν τα κρυώσετε τα κόβετε σε ροδέλες. Μόλις κρυώσει το κρέας σας, το κόβετε σε ροδέλες. Το στολίζετε σε μια μεγάλη πιατέλα και γαρνίρετε γύρω γύρω με τα βραστά λαχανικά σας. Εκεί το περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και πασπαλίζετε με πιπέρι. Σε μία σαλτσιέρα δίπλα βάζετε την σάλτσα σας. Μπορείτε να το συνόδευσετε με πιλάφι. Καλή επιτυχία!

my-family

Σαλάτα με αυγά & μήλα!

Υλικά:

3 αβγά (βρασμένα)

200 γραμμάρια φιλέτο ρέγκας (καπνιστή)

200 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας (βραστό)

2 πατάτες (βρασμένες)

2 μήλα πράσινα (καθαρισμένα)

λίγο κόκκινο λάχανο

λίγα φύλλα μαρουλιού

1 μικρό κρεμμυδάκι (ξερό)

αλάτι – πιπέρι – μαγιονέζα – κάπαρη – πράσινες ελιές – ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Αρχικα πλύντε καλά τα φύλλα του μαρουλιού και του λάχανου. Στη συνέχεια κόψτε σε λωρίδες τα φιλέτα της ρέγκας και σε κυβάκια τις πατάτες, το μοσχάρι και τα μήλα. Σε μία σαλατιέρα στρώστε κάτω τα φύλλα του μαρουλιού και μετά βάλτε από πάνω τις πατάτες, τα μήλα, το μοσχάρι, τα μήλα, το κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες, το λάχανο, τη ρέγκα και την κάπαρη. Γαρνίρετε το πιάτο σας με τα βρασμένα αυγά κομμένα στα τέσσερα ή σε ροδέλες. Τέλος ρίχτε αλάτι και πιπέρι και χύπηστε σ’ ένα ποτήρι τη μαγιονέζα με το ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Περιχύστε την σαλάτα σας να πάει παντού. Συνδυάστε τη σαλάτα αυτή με ψητά κρέατα. Καλή επιτυχία!

my-family

Παπουτσάκια!

Υλικά:

6 μελιτζάνες (μέτριες)

1 σκελίδα σκόρδο

2 κρεμμύδια

60 γραμμάρια ελαιόλαδο

60 γραμμάρια κασέρι

6 αυγά

1 κλαδάκι βασιλικού

1 κονσέρβα ντοματοπολτό

αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά κόψτε τις μελιτζάνες (κατά μήκος) και μετά αφαιρέστε ένα πολύ μικρό κομμάτι. Μετά χαραξτε το εσωτερικό τους με ένα κοφτερό μαχαίρι σε βάθος περίπου 1εκατοστού και τηγανίστε τες σε ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τις μελιτζάνες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το πολύ λάδι και μετά ψήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ποσάρετε τα αυγά σε βραστό νερό, χωρίς όμως να το αλατίσετε. Βγάλτε τη σάρκα από τις ψημένες σας μελιτζάνες με ένα κουταλάκι και σ’ ένα τηγάνι τσιγαρίστε για λίγο το κρεμμύδι σας (να μην πάρει χρώμα) και προσθέστε μέσα σ’ αυτό και τη σάρκα της μελιτζάνας, το σκόρδο και τον βασιλικό (ψιλοκομμένο). Αφήστε να σιγοψηθουν για περίπου 10 λεπτά. Βάλτε σε κάθε μελιτζάνα από ένα αυγό, συμπληρώστε με την γέμιση και καλύψτε την επιφάνειά της με τριμμένο κασέρι. Βάλτε για λίγο στο φούρνο (στον αέρα) και σερβίρετε αμέσως. Καλή επιτυχία!

my-family

Ντιπ με ντομάτα και σκόρδο!

Υλικά:

500 γραμμάρια ντομάτα

2 σκελίδες σκόρδο

2 κουταλιές λάδι

1 κουταλιά πελτέ ντομάτας

2 κουταλάκια του γλυκού (κονιάκ)

αλάτι & πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

λίγο κόλιανδρο

4 σταγόνες ταμπάσκο

Εκτέλεση:

Αρχικά πλύντε και ξεφλουδίστε τις ντομάτες σας. Μετά κάψτε λίγο το λάδι στο τηγάνι και τσιγαρίστε μέσα εκεί τις ντομάτες σας, κομμένες σε κομμάτια. Αφήστε λίγο να ψηθούν για περίπου 5 λεπτά και μετά αφού πολτοποιήσετε το σκόρδο σας, ρίξτε το και αυτό μέσα στις ντομάτες μαζί με το κονιάκ και τον πελτέ. Αλατοπιπερώστε και δώστε άρωμα στο ντιπ σας, προσθέτοντας το κόλιανδρο, το ταμπάσκο και τη ζάχαρη. Είναι προτιμότερο το ντιπ αυτό να φαγωθεί κρύο. Καλή επιτυχία!

my-family

Σιμιγδαλόπιτα!

Υλικά:

2 ποτήρια του νερού λάδι

1 ποτήρι του νερού (χυμό πορτοκάλι με λεμόνι και λίγο κονιάκ)

1 ποτήρι ζάχαρη

3 ποτήρια αλεύρι

2 ποτήρια σιμιγδάλι

1 κουταλάκι σόδα

2 κουταλάκια πέκιν πάουντερ

κανέλα – ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση:

Αρχικά ανακατεύουμε το αλεύρι με το πέκιν πάουντερ. Μετά διαλύουμε την σόδα μέσα στον χυμό. Δουλεύουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά μαζί, ώσπου να γίνουν μια σφιχτή ζύμη. Βάζουμε το γλυκό μας σε ένα λαδωμένο ταψί και αφού το στρώσουμε, το κόβουμε σε (μπακλαβαδωτά) κομμάτια και πασπαλίζουμε με σισάμι. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς πάνω – κάτω για περίπου μισή ώρα. Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε 3 ποτήρια ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό, λίγα γαρύφαλα και λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε καλά το σιρόπι μας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει. Όταν το γλυκό μας βγει έτοιμο από τον φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι μας. Προσοχή! Ένα απ’ τα δύο θα πρέπει να είναι κρύο. Δηλαδή κρύο γλυκό – ζεστό σιρόπι ή ζεστό γλυκό – κρύο σιρόπι.  Καλή επιτυχία!

my-family

Σούπα λαχανικών!

Υλικά:

5 μεγάλα καρότα

3 μεγάλες πατάτες

2 – 3 κλωνάρια σέλινο

1 μεγάλο κρεμμύδια

Ελαιόλαδο

Αλάτι – πιπέρι

3 – 4 κούπες νερό

2 κύβους λαχανικών

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας (καρότο – πατάτα – σέλινο – κρεμμύδι) και τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα σωτάρουμε για λίγο με το ελαιόλαδο και στην συνέχεια ρίχνουμε το νερό και τους κύβους των λαχανικών. Αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φώτια και αφήνουμε την σούπα να βράσει. Μόλις είναι έτοιμη, τότε παιρνάμε όλα μας τα υλικά από τον μύλο ή βάζουμε την σούπα μας στο μίξερ, για ν πάρει μια “βελουτέ” υφή. Καλή επιτυχία!

my-family

Το my family προτείνει ...