ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ

Γλυκά και αλμυρά παραστρατήματα! Για όσους ξέρουν να φάνε, για όσους τολμούν να δοκιμάσουν, ακόμα και για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν πώς ο έρωτας περνάει από το στομάχι.....

Σουτζουκάκια!

Υλικά:

1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά

1/2 κιλό χοιρινό κιμά

5 σκελίδες σκόρδο

κύμινο – αλάτι – πιπέρι

3 φέτες ψωμί (μπαγιάτικο)

ελαιόλαδο (λίγο)

1 κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ

Για τη σάλτσα:

1 ντοματάκι

κρεμμύδι ξερό

σκόρδο

ελαιόλαδο

αλάτι – πιπέρι – ρίγανη

κρασί κόκκινο (προεραιτικά)

Εκτέλεση:

Αρχικά μουσκεύετε το ψωμί σας και το βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Στην συνέχεια ρίχνετε μέσα τον κιμά, το σκόρδο (πολτοποιημένο), τον τοματοπολτό, αλάτι, πιπέρι, κύμινο και λίγο ελαιόλαδο και δουλεύετε τα υλικά σας πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να ενωποιηθούν. Μετά παίρνετε λίγο λίγο από την γέμιση αυτή και την φτιάχνετε στα χέρια σας σε μακρόστενο σχήμα. Μπορείτε είτε να τα φουρνίσετε είτε να τα τηγανίσετε. Όση ώρα ψήνονται αυτά, εσείς φτιάχνετε την σάλτσα σας. Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε αρχικά το ελαιόλαδο και όταν αυτό κάψει λίγο τότε τσιγαρίζετε το κρεμμύδι σας (ψιλοκομμένο) και το σκόρδο. Αν θέλετε σβήνετε με λίγο κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση ημίγλυκο). Στην συνέχεια ρίχνετε το ντοματάκι και βάζετε αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη (όχι πολύ γιατί πικρίζει). Σιγοβράζετε την σάλτσα σας και όταν δέσει, ρίχνετε μέσα και τα σουτζουκάκια. Τ’ αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις. Μπορείτε να συνοδέψετε είτε με πιλάφι είτε με πατάτες τηγανιτές. Καλή επιτυχία!

my-family

Καναπεδάκια!

Ιδέες για καναπεδάκια μπουφέ!

Υλικά:

2 μεγάλες συσκευασίες ψωμάκια μπριοζ ή παξιμαδάκια ή κρακεράδια.

Ρώσικη σαλάτα

Αγγούρι (καθαρισμένο & κομμένο σε ροδέλες)

Ντοματίνια

Σολωμός (καπνιστός)

λεπτές φέτες λεμόνι

Ελιές μαύρες (ροδέλες) ή πράσινες γεμιστές (χωρίς κουκούτσι)

Σαλάμι αέρος

Τυρί γκούντα

μαγιονέζα

αυγά βραστά

μοτσαρέλα

Εκτέλεση:

Αν χρησιμοποιήσετε τα ψωμάκια.. τότε αλείψτε τα με μεγιονέζα και βάλτε πάνω ένα σαλάμι αέρος (κομμένο στη μέση), ένα τετράγωνο κομμάτι από το γκούντα και κλείστε με μισό ντοματίνι και οδοντογλυφίδα. Μια άλλη ιδέα είναι, με μαγιονέζα από πάνω μία ροδέλα αυγό βραστό και κλείνετε με μία ελιά μαύρη. Άλλο είναι, με κρακεράκι, μοτσαρέλα και μισό ντοματίνι. (αυτά μπορείτε να τα περιχύσετε ελαφρά με μπαλσάμικο). Ένα άλλο είναι, κρακεράκι με ροδέλα αυγού, ρώσικη σαλάτα και κλείνετε με μία ελιά ή αγγουράκι τουρσί. Ένα άλλο είναι, με κρακεράκι ή ψωμάκι, πάνω μια ροδέλα αγγούρι, ένα κομμάτι σολωμού και κλείνετε με μισή ροδέλα (πολύ λεπτή) λεμονιού. Άλλη ιδέα για (ψημένα καναπεδάκια), είναι με ψωμάκι μπριοζ, μία ροδέλα πάνω παστουρμά, ένα λεπτό κομμάτι φέτα και μια φέτα ντομάτα. Αυτά τα ψήνετε για λίγο στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Καλή επιτυχία!

my-family

Ατομικά σουφλεδάκια!

Υλικά:

1 πακέτο μακαρόνια (πένες ή βίδες)

1 πακέτο κρέμα γάλακτος

150γραμμάρια τυρί ρεγκάτο

150γραμμάρια τυρί γκούντα

1/2 κονσέρβα μανιτάρια ολόκληρα

10 φέτες μπέικον

1 πράσινη πιπεριά (προεραιτικά)

αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά βράζετε κανονικά τα μακαρόνια σας σε αλατισμένο νερό και τα σουρώνετε. Στην συνέχεια τα στρώνετε σε ατομικά φορμάκια. Ψιλοκόβετε το μπέικον, τα μανιτάρια και την πιπεριά (αν βάλετε) και τα τσιγαρίζετε σε ένα μικρό τηγάνι ελαφρά. Στρώνετε την γέμιση αυτή πάνω από τα ζυμαρικά σας, στα φορμάκια. Πασπαλίζετε με αρκετό τυρί (και από τα δύο) και τέλος ρίχνετε την κρέμα γάλακτος. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180βαθμούς πάνω κάτω για περίπου 20 λεπτά. Μέχρι να δείτε οτι τα τυριά σας έχουν καλύψει τα φορμάκια και έχουν κάνει μια ροδοκόκκινη κρούστα. Καλή επιτυχία!

my-family

Πιτσάκια εύκολα!

Υλικά:

1 πακέτο ψωμί του τοστ χωρίς κόρα.

150 γραμμάρια τυρί κίτρινο (ρεγκάτο ή γκούντα)

7 – 8 φέτες ζαμπόν

1 μικρή πράσινη πιπεριά

1 μικρή κονσέρβα μανιτάρια

1 pumaro

αλάτι – πιπέρι – μουστάρδα

βούτυρο (λιωμένο)

Εκτέλεση:

Βάζουμε τις φέτες του τοστ σε ένα μεγάλο ταψί και τις αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε σε ένα φλιτζάνι λίγο pumaro μαζί με την μουστάρδα, λίγο αλάτι και πιπέρι και αλείφουμε την κάθε φέτα του ψωμιού καλά για να γίνει η βάση της πίτσας. Μετά στολίζουμε το κάθε πιτσάκι με το ζαμπόν (κομμένο σε λωρίδες), τα μανιτάρια (σε φέτες), την πιπεριά (σε λωρίδες) και τέλος σκεπάζουμε το κάθε πιτσάκι με τυρί τριμμένο. Μπορείτε να βάλετε και άλλα υλικά της αρεσκείας πάνω στα πιτσάκια (όπως ελιές, σαλάμι, πεπερόνι κ.α.). Ψήνουμε τα πιτσάκια μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ώσπου να λιώσει το τυρί από πάνω. Είναι μια πολύ εύκολη λύση για μια “ξαφνική” επίσκεψη φίλων στο σπίτι… Καλή επιτυχία!

my-family

Σαλάτα θαλασσινών!

Υλικά:

1 πακέτο σουρίμι

1 πακέτο γαρίδες μικρές (κατεψυγμένες)

1 μεγάλο τόννο

1/2 πακέτο καλαμπόκι (κατεψυγμένο)

1/2 πακέτο αρακά (κατεψυγμένο)

100 γραμμάρια φασολάκια κόκκινα (κονσέρβα)

7 – 8 ντοματίνια

5 μεγάλα φύλλα μαρούλι

2 αυγά (βρασμένα σφιχτά)

αλάτι – πιπέρι – λεμόνι

μαγιονέζα

Εκτέλεση:

Αρχικά πλένουμε καλά με νερό και ξύδι τα φύλλα μαρουλιού. Τα στρώνουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβουμε στα τέσσερα ή σε ροδέλες τα αυγα μας και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμιγνύουμε τον τόννο και το σουρίμι με τις γαρίδες (αφού τα έχουμε πρώτα ψιλοκόψει). Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βράζουμε τον αρακά με το καλομπόκι και τα φασολάκια (αν χρειάζονται), με λίγο αλάτι. Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ με τα θαλασσινά μας. Αλατοπιπερώνουμε τα υλικά μας και ανακατύουμε ελαφρά. Ρίχνουμε και το λεμόνι. Σερβίρουμε την σαλάτα μας, πάνω στα φύλλα του μαρουλιού. Στολίζουμε με τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και τα αυγά μας. Τέλος είτε ρίχνουμε από πάνω την μαγιονέζα μας, είτε την αναμιγνύουμε και αυτήν μέσα στην σαλάτα με τα υπόλοιπα υλικά. Μπορείτε μέσα στην μαγιονέζα σας, να χτυπήσετε και δύο κουταλάκια του γλυκού πικάντικη μουστάρδα. Καλή επιτυχία!

my-family

Κολοκυθοκεφτέδες!

Υλικά:

6 κολοκυθάκια μικρά

7 κρεμμυδάκια φρέσκα

3 αυγά

μαϊντανό – δυόσμο – άνηθο

250 γραμμάρια φέτα

1/2 κιλό αλεύρι

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Αρχικά καθαρίζουμε τα κολοκύθια μας και τα τρίβουμε στον τρίφτη. Τα βάζουμε στο σουρωτήρι για τα μακαρόνια και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε εκεί να στραγγίξουν καλά και να αποβάλουν τα υγρά τους. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τα υλικά μας (το μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο και τα κρεμμυδάκια), όλα ψιλοκομμένα και βάζουμε μέσα και την φέτα με τα αυγά. Πιπερώνουμε την γέμιση και μετά ρίχνουμε μέσα και το αλάτι προσεκτικά γιατί έχουμε βάλει το τυρί. Τέλος ρίχνουμε στην γέμισή μας, τα κολοκυθάκια (στραγγισμένα) και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε λάδι και το αφήνουμε να κάψει. Παίρνουμε με ένα μεγάλο κουτάλι λίγη λίγη από την γέμισή μας και την τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές καλά. Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι ορεκτικό και καλό είναι να σερβίρονται και να τρώγονται ζεστοί. Καλή επιτυχία!

my-family

Τυροπιτάκια!

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

300γραμμάρια τυρί φέτα

150γραμμάρια κίτρινο τυρί (ρεγκάτο ή γκούντα)

3 αυγά

1/2 φλιτζάνι βούτυρο (λιωμένο)

ελάχιστο αλάτι (γιατί είναι μέσα τα τυριά)

πιπέρι – μοσχοκάρυδο

δυόσμο

Εκτέλεση:

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της γέμισής σας σε ένα βαθύ μπολ και την δοκιμάζετε στο αλάτι. Προσέχετε η γέμιση να είναι σφιχτή. Στην συνέχεια ανοίγετε ένα – ένα τα φύλλα και τα βουτυρώνετε καλά με ένα πινέλο. Κόβετε σε λωρίδες περίπου 4 δάχτυλα πάχος η κάθε μία και στην άκρη της κάθε λωρίδας βάζετε και ένα κουταλάκι του γλυκού από την γέμιση. Κλείνετε το κάθε φύλλο σε τριγωνάκι και το τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Αλείφετε τα τυροπιτάκια σας με γάλα. Ψήνετε τα τυροπιτάκια σας σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Καλή επιτυχία!

my-family

Γλυκιές κρέπες σοκολάτας!

Υλικά:

Για την ζύμη της κρέπας:

1 αυγό

1 φλιτζάνι γάλα

1/2 φλιτζάνι αλεύρι

ελάχιστο αλάτι

Για την γέμιση:

Σοκολάτα (νιφάδες ή τρούφα)

Σιρόπι σοκολάτας

Φράουλες

Σαντιγύ

Τριμμένο μπισκότο (παπαδοπούλου πτι μπερ)

Εκτέλεση:

Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνουν μια παχύρευστη κρέμα. Σε ένα βουτυρωμένο τηγανάκι ρίχνουμε από ένα μικρό φλιτζανάκι του καφέ  ζύμη και την τηγανίζουμε ελαφρά και από τις δύο πλευρές. Στοιβάζουμε στην συνέχεια της κρέπες μας σε ένα πιάτο. Στην συνέχεια, παίρνουμε μία μία τις κρέπες, αλοίφουμε λίγη ποσότητα απο το σιρόπι της σοκολάτας στο εσωτερικό τους, ρίχνουμε κομματάκια σοκολάτας, τριμμένο μπισκότο και την τυλίγουμε. Γαρνίρουμε με σιρόπι σοκολάτας, φράουλα και σαντιγύ. Μπορείτε να πασπαλίσετε και με τριμμένο μπισκότο ή ακόμα και τριμμένο καρύδι. Καλή επιτυχία!

my-family

Ξεροτήγανα!

Υλικά:

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

3 κούπες αλεύρι

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

4 κουταλιές της σούπας νερό

λίγο αλάτι

Για το σιρόπι:

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα νερό

1 κούπα μέλι

Γαρνιτούρα:

Τριμμένο καρύδι

σουσάμι και κανέλα

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη λεκάνη, ρίχνετε το αλεύρι με το χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, το νερό και το αλάτι. Πλάθετε καλά την ζύμη σας και την αφήνετε σκεπασμένη για περίπου 2 ώρες (να ξεκουραστεί). Στην συνέχεια, ανοίγετε μικρά κομμάτια ζύμης πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με την ροδέλα (το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για το κόψιμο της πίτσας), κόβετε την ζύμη σας σε μακρόστενες λωρίδες. Τυλίγετε τις λωρίδες αυτές σε σχήμα σαλιγκαριού. Ρίχνετε στο τηγάνι σας λάδι και μόλις κάψει αρχίζετε να τηγανίζετε τα ξεροτήγανα. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, φτιάχνετε το σιρόπι σας. Όταν ροδίσουν τα ξερότηγανα και από τις δύο τους πλευρές, τότε τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Στην συνέχεια βουτάτε ένα – ένα στο σιρόπι. Σερβίρετε σε μία μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζετε με κανέλα, σουσάμι και τριμμένο καρύδι. Κάποιοι συνοδεύουν αυτό το γλυκό και με μια μπάλα παγωτό. Καλή επιτυχία!

my-family

Πιπεριές γεμιστές!

Υλικά:

10 μεγάλες πιπεριές (κέρατο)

150 γραμμάρια μπέικον

150 γραμμάρια φέτα

150 γραμμάρια τυρί καπνιστό

αλάτι – πιπέρι – δυόσμο

Για την γέμιση:

60 γραμμάρια ανθότυρο

100 γραμμάρια λιαστές ντομάτες

1 κουταλάκι της σούπας πελτέ ντομάτας

ελαιόλαδο

αλάτι – πάπρικα – σκόρδο σκόνη

Εκτέλεση:

Αρχικά χτυπάμε στο μπλέντερ, όλα τα υλικά της γέμισης, εκτός από το ανθότυρο. Βάζουμε στο τέλος το ανθότυρο και ανακατεύουμε το μίγμα μας, με μεγάλο πηρούνι. Γεμιζουμε τις πιπεριές μας με το μίγμα του μπλέντερ. Λαδώνουμε ένα μικρό ταψάκι και τοποθετούμε μέσα τις πιπεριές. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180βαθμούς, ώσπου οι πιπεριές μας να ροδοκοκκινίσουν. Στο μεσοδιάστημα τις γυρίζουμε να πάρουν χρώμα παντού. Καλή επιτυχία!

my-family

Εκτέλεση:

 

Το my family προτείνει ...